Drie doden bij bestorming ministerie Kairo

Demonstranten dragen het lichaam van een overleden betoger. Foto screenshot Al Jazeera.

Ongeveer duizend demonstranten hebben rond half drie geprobeerd het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo te bestormen. Volgens Al-Jazeera heeft de oproerpolitie in reactie het vuur op de menigte geopend. Daarbij zouden minstens drie doden en een onbekend aantal gewonden zijn gevallen.

Volgens de BBC waren de gevechten om kwart over drie nog altijd aan de gang. Volgens de Britse omroep blijven demonstranten proberen het ministerie binnen te dringen en reageert de politie met rubberkogels en traangas. Elders in Kairo, zo meldden ooggetuigen rond half vier, heeft het Egyptische leger honderden betogers tegengehouden die een gebouw van de Centrale Bank probeerden aan te vallen.

Voor de tweede dag op rij zijn in Egypte tienduizenden mensen in hoofstad Kairo en andere grote steden op straat om het vertrek van president Mubarak te eisen (livestream). Om drie uur Nederlandse tijd is de door de autoriteiten afgekondigde avondklok ingegaan. De betogers trekken zich echter niets van die maatregel aan.

Vertrouweling Mubarak zegt lidmaatschap op
Even voor drie uur meldde de Egyptische staatstelevisie dat Ahmed Ezz (wiki), een zakenman en vertrouweling van Mubarak, zijn lidmaatschap van de regeringspartij heeft opgezegd. Eén van de hoofdkantoren van zijn bedrijf Ezz Steel brandde gisteren volledig af. Of het opzeggen van zijn lidmaatschap hier verband mee houdt is onduidelijk.

Volg het laatste nieuws van minuut tot minuut in ons liveblog.