Baby Elton John geeft aanstoot

Twee mannen en een baby: dat geeft aanstoot in Arkansas. Ook als het gaat om een tijdschrift met Elton John en zijn nieuwe zoon. Een Amerikaanse kruidenier dekte hun foto af met een zedig dekblad. Tot de twitteraars in het geweer kwamen tegen deze ‘daad van homofobie’.

De Britse zanger Elton John (63) staat met zijn man en hun geadopteerde baby Zachary op de voorkant van het Amerikaanse boulevardblad Us Weekly. Baby Zachary werd op Eerste Kerstdag in Californië geboren uit een draagmoeder. Een kruidenier van supermarktketen Harps in het dorp Mountain Home (Arkansas) vond het omslag zo schokkend dat hij er een grijs plastic blad voorzette; doorgaans in gebruik voor blootbladen. Op het blad staat: „Familieschut. Ter bescherming van jonge Harps-klanten.”

De familie John staat geheel gekleed op de foto. De kruidenier zei dat klanten niettemin aanstoot namen. Waarschijnlijk aan de ongewone gezinssamenstelling en aan de geaardheid der vaders.

Een andere winkelier in Mountain Home, Jennifer Huddleston, werd zo boos over deze ‘censuur’ dat ze er een foto van nam en deze op Twitter zette (zie: @jennhudd). Behulpzaam zette zij het telefoonnummer van de supermarkt erbij. De foto vloog de digitale wereld rond, met woedende reacties tot gevolg. De kruidenier werd plat gebeld en het schaamblad werd fluks verwijderd.

Bij een eerder referendum in Arkansas sprak de bevolking zich uit voor een verbod op adoptie door homoseksuelen, een besluit dat later werd vernietigd door de rechtbank. Elton John trad in april op in Californië ten bate van de strijd voor het homohuwelijk.