Alice en een vreemd soepje

Wat gebeurt er als Alice achter een wit konijn aan loopt, een ondergrondse gang in kruipt en naar beneden tuimelt? In een nieuw stripboek belandt ze bij.... een ondergronds experiment bij Genève.

Onder de grond gebeuren vreemde dingen. Lees maar in Alice in Wonderland, het beroemde kinderboek dat de wiskundige Lewis Carroll bijna 150 jaar geleden schreef (in 1865). Alice komt onder de grond de raarste wezens tegen. Zelf wordt ze klein, weer groot, krijgt een lange nek....

Bij de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, vlakbij Genève, kun je met liften ook naar diep onder de grond – wel honderd meter. Je komt dan in reusachtige hallen terecht, waar vreemde apparaten staan. Ze zijn rood en blauw en zo hoog als een paar huizen op elkaar. Meer dan duizend mensen hebben ze onder de grond in elkaar geschroefd uit allemaal losse onderdelen.

In één van die apparaten, Alice heet het, wordt een vreemd soepje gebrouwen. Het is hetzelfde soepje waarmee het heelal vlak na de Oerknal gevuld was. Echt waar!

Alice is wel een rare soeppan, want er zit steeds maar zo’n klein druppeltje soep in dat je het met het blote oog nooit kunt zien. Eigenlijk lijkt Alice misschien wel meer op een ‘vergrootglas’ waarmee onderzoekers zo’n druppeltje wel kunnen bestuderen. Een vergrootglas dat even zwaar is als de Eiffeltoren. Oef!

Maar waar komt het druppeltje soep dan vandaan? Er is een ingewikkeld recept voor nodig. Eerst laten onderzoekers piep-piep-piepkleine deeltjes met bijna de lichtsnelheid racen door een ondergrondse ringvormige pijp – wel 27 kilometer in het rond. De pijp loopt dwars door Alice heen en de helft van die deeltjes racet er met de klok mee doorheen, terwijl de andere helft tegen de klok in voorbij schiet. Je krijgt soep als twee van die deeltjes op elkaar klappen. De onderzoekers laten dat precies in het hart van Alice gebeuren.

Kun je daar ook op bezoek? Nee. Als die apparaten in werking zijn, mag er niemand naar beneden. Maar je kunt er wel over lezen. In een stripboek dat net zo begint als het echte verhaal van Alice in Wonderland. Het is er nu ook in het Nederlands. Hieronder geeft Dr. Zeepaard het adres waar je het gratis kunt downloaden.

http://aliceinfo.cern.ch/static/Documents/outreach/Cartoon/NL_AliceBD.pdf