75 jaar na Fred Perry is het nu de beurt aan Andy Murray

De Schotse tennisser Andy Murray kan morgen een eind maken aan een Brits tennistrauma. Als hij in de finale van de Australian Open de Serviër Novak Djokovic verslaat, is hij de eerste Brit na Fred Perry in 1936 die een grandslamtoernooi bij de mannen wint. Sindsdien verloor zes keer een Brit een grote finale, Murray twee keer.

Murray won gisteren in de halve finale in Melbourne van David Ferrer in vier sets: 4-6, 7-6, 6-1 en 7-6. De Spanjaard, die in de kwartfinales zijn geblesseerde landgenoot Rafael Nadal versloeg, was na winst in de eerste set een punt verwijderd van winst in de tweede set. Murray maakte het breekpunt ongedaan, won even later de tiebreak en ‘kantelde’ daarmee de partij. De derde set ging met 6-1 naar Murray, in de vierde set had hij weer een tiebreak nodig tegen Ferrer, die zijn reputatie als vechtjas eer aandeed.

Murray was zich overigens niet bewust van het setpoint voor Ferrer. „Jullie geloven me misschien niet, maar ik dacht op het moment van serveren dat het 4-4 stond in plaats van 4-5”, zei hij na afloop op de persconferentie. „Anders was ik nerveuzer geweest”, erkende de Schot die nog wel eens wil bezwijken onder de druk en mede daardoor minder vaak belangrijke toernooien wint dan op grond van zijn talent verwacht wordt.

De 23-jarige Murray bereikte voor de derde keer in zijn carrière de eindstrijd van een grandslamtoernooi. In de twee eerdere finales verloor hij van Roger Federer – in 2008 bij de US Open en vorig jaar in Melbourne. Op Wimbledon, zijn thuishaven, reikte hij nooit verder dan de halve finales. Tennisminnend Verenigd Koninkrijk wacht dus al 75 jaar op een Britse grandslamwinnaar. Bij gebrek aan Engelse toptennissers wordt de Schot Murray nu ook door de Engelsen als een nationale held aanbeden.

Murray maakte, tot zijn wisselvallige partij tegen Ferrer, dit toernooi een sterke indruk. Hij verloor in de vijf voorgaande partijen slechts een set – in de kwartfinale van de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov – en had tot vandaag nog geen tien uur op de baan gestaan. De viersetter tegen Ferrer duurde gisteren drieënhalf uur.

Murray erkende dat hij niet zijn beste spel had laten zien en tegen Djokovic beter moet spelen. In tegenstelling tot Murray won de Serviër wel een grandslamtoernooi – in 2008 in de Rod Laver Arena waar hij morgen voor zijn tweede grote titel strijdt.