Mubarak benoemt morgen nieuwe regering, stapt niet op

Mubarak tijdens zijn verklaring, still van Al Jazeera
Mubarak tijdens zijn verklaring, still van Al Jazeera

Mubarak benoemt morgen een nieuwe regering en betreurt de doden en gewonden van vandaag bij de demonstraties in Egypte. Hij gaf geen aanwijzing dat hij van plan is op te stappen. Hij zei in een om kwart over elf op de staatstelevisie uitgezonden verklaring dat hij “voor de bevolking werkt en mensen de vrijheid van meningsuiting geeft zolang zij de wet respecteren”.

Moslimbroederschap wil dat leger Mubarak afzet
Verder riep Mubarak de Egyptenaren op om schouder aan schouder te staan en beloofde hij politieke en economische hervormingen. Hij zei nadrukkelijk de vrijheid van iedere Egyptenaar te steunen, maar zei ook dat “de lijn tussen vrijheid en chaos dun is”. De president verklaarde dat hij niets gevaarlijks zal laten gebeuren dat de “vrede, wetten of toekomst van Egypte” zou bedreigen.

De fundamentalistisch-islamitische Moslimbroederschap, de grootste oppositiebeweging van Egypte, eiste na Mubarak’s toespraak het aftreden van de president en wil dat het leger ingrijpt “om het land te redden”.

Volg het laatste nieuws op ons liveblog.

http://www.youtube.com/watch?v=UfGKZM-Gn3g

De BBC-correspondent in Kairo, John Leyne, verwacht dat de opstelling van Mubarak een oplossing niet dichterbij brengt:

“Om heel eerlijk te zeggen zullen de woorden van Mubarak waarschijnlijk meer demonstraties uitlokken. In de eerste plaats zullen de demonstranten boos zijn dat hun president ze heeft beschuldigd van het uitlokken van geweld. Ten tweede zien ze dat hun acties tot nu toe een paar concessies van de leider hebben gebracht. Ze denken wellicht dat ze helemaal van hem af kunnen komen als ze druk blijven uitoefenen.”

Eerder vanavond meldden internationale persbureaus dat het leger, dat in verschillende steden waaronder Kairo op straat is, enthousiast onthaald werd door de demonstranten. Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, weet echter niet op welke schaal dit gebeurde en benadrukt dat het leger eerder op de dag geen halve maatregelen nam. Ze denkt dat de demonstraties nog lang moeten aanhouden voordat het leger afstand neemt van Mubarak.

De Verenigde Staten blijven Mubarak intussen oproepen terughoudendheid richting de demonstranten te betrachten. Ook zei de perswoordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs, dat politieke hervormingen in Egypte nodig zijn. Roelants ziet nog geen koerswijziging bij de Amerikanen: “Ze zeggen dat Mubarak verstandig moet zijn. Maar tot nu toe laten ze hem niet vallen.”