Zege Bosjesmannen

De oudste bewoners van de droge Kalahari-woestijn in Botswana moeten weer toegang krijgen tot waterputten. Een hof van beroep in Botswana herriep gisteren een uitspraak van een lagere rechter die de zogenoemde Bosjesmannen in het Kalahari-wildreservaat dat recht na een door de overheid aangespannen procedure ontzegde. Een bestaand boorgat, dat door de regering van het land onklaar gemaakt was, moet heropend worden en de Bosjesmannen mogen in de toekomst nieuwe bronnen aanboren. De rechter noemde de behandeling van de kleine minderheidsgroep door de Botswaanse autoriteiten „vernederend”.

Sinds 1997 probeert Botswana Bosjesmannen uit het wildreservaat te verwijderen om ze „te ontwikkelen”. Een groot aantal van hen is gedwongen overgeplaatst naar dorpjes buiten het park, waar drinkwater, scholen en andere publieke voorzieningen beschikbaar zijn. Na een jarenlange juridische strijd oordeelde een rechter in 2006 dat de overplaatsingen illegaal waren, maar dat de regering de harde kern van ongeveer tweehonderd overgebleven bewoners van het park geen voorzieningen hoeft te leveren. Volgens belangenorganisaties van Bosjesmannen heeft de regering de waterputten afgesloten om de laatste bewoners uit het park te verdrijven.

Een overheidsvoorlichter zegt dat de regering zich aan het vonnis zal houden.