Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sap: GroenLinks wil verantwoordelijkheid missie dragen

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma beantwoordt vragen van SP-leider Roemer. Foto screenshot Politiek24.

GroenLinks-leider Jolande Sap stemt in met de trainingsmissie in Kunduz, mits premier Rutte de gewenste garanties voor een civiele missie kan geven. Ook D66 en de ChristenUnie steunen het kabinetsplan. Bij GroenLinks is alleen Kamerlid Ineke van Gent tegen de missie.

“Ik verzet me tegen het cynisme over de toekomst van Afghanistan”, aldus Sap vanavond in de Tweede Kamer. “Wij zijn bereid verantwoordelijkheid te dragen. Er moet vertrouwen zijn dat de doelstellingen van de missie, een civiele opbouwmissie, gerealiseerd kunnen worden.”

‘Rutte moet zich committeren aan civiele doelstelling’
Volgens Sap was het voor de GroenLinks-fractie geen gemakkelijk nee tegen deze missie en ook geen gemakkelijk ja. “Dat mag duidelijk zijn. Daarom heb ik gevraagd om garanties. En die hebben we gekregen. Als ze niet worden nageleefd, dan volgen er consequenties, met als uiterste dat we vertrekken.” Sap vraagt van Rutte dat hij zich nadrukkelijk committeert aan de toezeggingen voor het civiele karakter van de missie.

Rutte zei in een reactie dat hij “persoonlijk garant” staat voor de toezeggingen en sprak van een “unieke Nederlandse aanpak” en noemde bijvoorbeeld dat de politietraining wordt uitgebreid naar achttien weken. Verder zei de premier dat het in het belang van Nederland is dat Afghanistan “geen vrijplaats is voor terreur”. Hij acht van het “ongelooflijk belang” dat Nederland betrokken blijft bij het land.

Kritiek op Sap
Sap hamerde op de belofte van het kabinet om ‘keiharde afspraken’ te maken met de Afghaanse overheid dat de Nederlandse militairen niet zullen meevechten. Volgens PvdA-leider Cohen valt dit niet na te gaan. “Het ziet er prachtig uit op papier, maar de werkelijkheid zal anders zijn. En daarom kunnen wij hier niet mee instemmen.” Ook SP-leider Roemer is kritisch: “Het idee dat afspraken vanaf hier gaan werken in een oorlogsgebied is naïef.”

Het debat met het kabinet over de politiemissie is live via deze site te volgen.

Voordat Nederland bijdraagt aan het veiliger maken van Afghanistan, moet de veiligheid in Nederland worden vergroot. “Eerst Gouda, dan Kunduz” zei PVV-leider Wilders eerder vanavond in het debat over de door het kabinet voorgestelde politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz.

‘Missie investering in sharia
Wilders zei in het debat dat Nederland met de missie investeert in een land dat de sharia wil invoeren, samenwerkt met de Taliban en de corruptie hoogtij laat vieren. Hij schetste twee opties voor Afghanistan: of vertrekken, of ‘de Taliban in de pan hakken.’

Wilders werd door D66-leider Alexander Pechtold fel aangevallen. Die verweet hem dat hij altijd de mond vol heeft van islamitisch extremisme, maar weigert dit bij de kern aan te pakken. Wilders antwoordde dat extremisme het beste bestreden kan worden door een einde te maken aan massa-immigratie.

PvdA: dit is een militaire missie
Ook VVD-fractievoorzitter Stef Blok legde een verband tussen de missie en de veiligheid in Nederland. Naarmate Afghanistan veiliger wordt, wordt het land ‘niet opnieuw een uitvalsbasis voor terrorisme’, zei hij. De VVD stemt voor de missie.

PvdA-voorman Job Cohen liet weten dat zijn fractie tegen de missie is, omdat deze ‘op z’n minst paramilitair is’. “Het is geen politiemissie, maar een militaire missie. Daarom zijn wij van mening dat we het besluit niet kunnen steunen”, zei hij.