Verhaallijnen in 'On Wings' versterken elkaar niet

'On Wings of Art II', Onafhankelijk Toneel, tekst, concept en decor: Gerrit Timmers, regieadviezen: Mirjam Koen, licht: Sebastiaan Kruijs, kostuums en poppen: Jacqueline de Maat, spel: Romana Vrede en Gerrit Timmers, camera en assistentie: Tjalling Heijkoop, Manon Veldhuis
'On Wings of Art II', Onafhankelijk Toneel, tekst, concept en decor: Gerrit Timmers, regieadviezen: Mirjam Koen, licht: Sebastiaan Kruijs, kostuums en poppen: Jacqueline de Maat, spel: Romana Vrede en Gerrit Timmers, camera en assistentie: Tjalling Heijkoop, Manon Veldhuis Ben van Duin

theater

On Wings of Art II door Onafhankelijk Toneel. Te zien t/m 27/2.***

Als een opgeruimde leraar komt acteur en regisseur Gerrit Timmers de theaterzaal van het Onafhankelijk Toneel binnen. Voor On Wings of Art II is die ingericht als een schoollokaal. Toeschouwers zitten in rijen. Timmers tekent met krijt op het bord een gedroomde stad aan zee.

Gerrit Timmers bracht in 1987 On Wings of Art I uit, gewijd aan zijn overleden broer, kunstenaar Rik Timmers. Hierin volgde hij twee schilders die op goed geluk in 1909 naar Parijs vertrokken. Ook in deel twee concentreert Timmers zich op de waarde van de kunst. Hij memoreert kunstenaars en schrijvers die vaak vergeefs hun roeping volgen.

Maar On Wings gaat ook over de kleine dromer Nini die in gedachten het schoollokaal verlaat en zich verliest in fantasieën. In een maquette met kleine poppen vertelt Timmers dit tweede verhaal. Nini houdt van een plastic krokodil. Hij gaat, blozend van verlegenheid, op bezoek bij een kunstschilder die uitsluitend naakten schildert. In een van de modellen herkent hij zijn moeder.

Timmers is een grootmeester van de verwondering, vergelijkbaar met een dichter als K. Schippers. De verhaallijnen in On Wings zijn op zich boeiend, maar versterken elkaar niet. De vergeten kunstenaars uit het begin, aan wie Timmers prachtige gedachten wijdt over het lot van de kunst, zijn snel verdwenen. Een te lieflijke sfeer overheerst.