Cees H. ‘probeerde getuige te beïnvloeden’ in zaak vastgoedfraude

Voormalig Bouwfonds-topman Cees H. heeft geprobeerd een getuige in de vastgoedfraudezaak te beïnvloeden. Dat heeft getuige Hans ten Cate onlangs verklaard.

Cees H. is een van de verdachten in de vastgoedfraude en wordt onder meer verdacht van het aannemen van smeergeld.

NRC-verslaggever Tom Kreling had inzage in de verklaring die Hans ten Cate, oud ABN Amro bankier en voormalig lid van de raad van bestuur van Rabobank, aflegde bij de onderzoeksrechter in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond het Philips Pensioenfonds en Rabo Bouwfonds. In de verklaring staat dat Cees H. in 2008 en recentelijk brieven schreef aan Hans ten Cate.

“Naar mijn idee heeft H. deze brieven alleen geschreven met het doel om mij een gunstige verklaring over hem te laten afleggen”, zo verklaarde Ten Cate tegenover de onderzoeksrechter. “Cees H. schreef dat waar hij van beschuldigd werd verschrikkelijk was, dat ik wist dat hij de meest integere man van de wereld was en dat hij niet zo in elkaar zat”

In zijn verklaring zegt Ten Cate ook dat Cees H. hem niet expliciet iets heeft gevraagd.

Ten Cate zegt dat hij niets van Cees H. moest weten. “Cees en ik waren destijds al geen vrienden en nu helemaal niet. H. heeft dingen in de krant gezegd die niet waar zijn. Hij heeft beweerd dat hij adviseur is geweest van Rabo bij de overname van Bouwfonds in 2006. Dat is niet waar. Hij bood zich aan, maar wij hebben hem bewust niet genomen.”

‘Niet bedoeld om gunstige verklaring te verkrijgen’
De advocaat van Cees H. laat weten dat de persoonlijke brieven niet bedoeld waren om een gunstige verklaring te verkrijgen en dat zijn cliënt daar in de brieven ook niet om gevraagd heeft. “Het is te betreuren dat het blijkbaar zo geïnterpreteerd is”.

De rechtzaak tegen de verdachten in de vastgoedfraude begint op 7 februari bij de rechtbank in Haarlem en gaat naar verwachting tot de zomer duren.

Grootse fraudezaak in Nederlandse geschiedenis
De grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis draait om fraude met vastgoed van het Philips Pensioenfonds en Rabo Bouwfonds. Onder leiding van hoofdverdachten Jan van V. en Nico V. werd volgens justitie vastgoed te goedkoop gekocht en te duur verkocht. Het verschil staken de verdachten in hun zak. Daarmee verdienden ze volgens justitie tientallen miljoenen.

Cees H. was tot 2001 voorzitter van de raad van bestuur van Bouwfonds en was de baas van hoofdverdachte Jan van V., die directeur was van Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling. Bouwfonds werd in 2000 verkocht aan ABN Amro. Bouwfonds werd in 2006 gesplitst en verkocht aan SNS en de Rabobank.