Uitgelicht

Film

There’s Something about Mary (Peter & Bobby Farrelly, 1998, VS). Behoorlijk vulgaire klucht van de regisseurs van Dumb and Dumber. Meerdere mannen – onder wie de zielige Ben Stiller en de foute Matt Dillon – azen op de ideale single Cameron Diaz.RTL5, 20.30-22.45u.

Me, Myself & Irene (Bobby & Peter Farrelly, 2000, VS). Komedie. Jim Carrey speelt dubbelrol van goedzak en diens bullebakkerige alter ego. De twee vechten om hun gemeenschappelijke liefde Renée Zellweger. Film smaakt als een wraakfantasie van een blanke man die zich vernederd weet door intelligente, zwarte minderheden.RTL5, 22.45-1.10u.

Eden (Michael Hofmann, 2006, Duitsland). Heerlijke eetfilm won in 2006 de publieksprijs op het filmfestival van Rotterdam. Chocoladetaart en andere gerechten van even timide als corpulente kok (Josef Ostendorf) hebben heilzame uitwerking op sombere en somber getrouwde serveerster (Charlotte Roche). Zoetsappig? Zeker! Ned.2, 23.25-1.05u.

Jaws (Steven Spielberg, 1975, VS). Fameuze tweede speelfilm van Spielberg groeide uit tot de op dat moment meest succesvolle Amerikaanse film aller tijden. Griezelthriller over reuzenhaai zou in Amerika geappelleerd hebben aan de door het Watergate-schandaal ingegeven overtuiging dat autoriteiten ons voortdurend om de tuin leiden. Met Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Robert Shaw. Eén, 23.35-1.35u.

Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000, VS). De regisseur van Pi maakte een heftige film waarin vier personages, onder wie Ellen Burstyn, ten onder gaan aan contactarmoede en drugsverslaving. Hij verbeeldt hun ervaringen met groothoeklenzen, vertraagde en stilstaande beelden, subjectieve cameravoering en wat hij ‘hiphopmontages’ noemt. BBC 2, 0.50-2.25u.

Actualiteiten

Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken Vara. Een portret van Manon, 17 jaar en slachtoffer van genderdysphorie, want ‘geboren in een ander lichaam’, zegt ze zelf. Sjoukje Botman is gepromoveerd op de vaak onhandige omgang tussen poetsvrouw en werkgever. En een gesprek met de jonge Egyptische schrijfster Abeer Soliman en de journalist Ra’oef Moes’ad Basta over de protesten in Egypte. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Aandacht voor het door de achterban omstreden besluit van de meerderheid van de Kamerfractie van Groen Links om voor de missie in Afghanistan te stemmen. Ook aandacht voor de protesten in Egypte.Ned.2, 22.00-22.45u.

Informatief

Dr. Phil: when do you commit your kid? Amerikaans praatprogramma met psychologisch advies van Phil McGraw. Vandaag twee onderwerpen: wanneer zijn kinderen zó lastig dat je ze in een gesticht mag stoppen? En onlangs overleed een 69-jarige vrouw die een tweeling van drie jaar achterliet. Tot welke leeftijd is het verantwoord dat vrouwen nog moeder worden? RTL8, 18.05-18.40u.

Julia Bradbury’s German Wanderlust. Serie over wandelen door het Duitse landschap en de Romantiek. Op haar tocht door de Beierse Alpen staat Bradbury stil bij koning Ludwig II, die een zwak had voor het berglandschap, de Romantiek en Wagner. Hoogtepunt van de tocht is Ludwigs mooiste erfstuk, sprookjeskasteel Neuschwanstein.BBC 2, 20.00-20.30u.

Altijd wat. Opinieprogramma. Minister Opstelten wil de bonnenquota voor de politieagent afschaffen. Die quota worden al sinds 2007 niet meer door Den Haag opgelegd aan de politie, dus waarom houdt die ze in stand – zijn ze misschien nuttig? Verder: de feiten en cijfers over krimp en een portret van krimpdorp Zijldijk. Ook een gesprek met de Rwandese vluchtelinge Amina Ingabire naar aanleiding van het boek met haar levensverhaal Achter de bergen en een portret van Cordula Rooijendijk, lerares en schrijfster van Grootvader Piepestok, een geschiedenis van Nederlandse schoolmeesters. Gast is hoogleraar Peter-Paul Verbeek. Hij geeft zijn visie op de reportages en onderwerpen.Ned.2, 20.55-22.00u.

Der Neandertaler in uns. Documentaire over het ontcijferen van de genetische code van de Neanderthaler. Ongeveer 10.000 jaar lang leefden zij op dezelfde plekken als de voorouders van de moderne mens. Sinds in 1856 het eerste Neanderthalerskelet werd gevonden, is gespeculeerd over een mogelijke verwantschap. Sinds vorig jaar is het antwoord bekend: met uitzondering van de Afrikaanse bevolking ten zuiden van de Sahara bezit ieder mens tussen de 2 en 4 procent genen van de Neanderthaler. In deze film een verslag van het onderzoek door evolutionair antropologen van het Max-Planck-Institut in Leipzig, en voorzichtige antwoorden op de vragen waarom de Neanderthaler is uitgestorven en wat de mens tot mens heeft gemaakt.Arte, 21.45-22.40u.

Pauw & Witteman. Met onder anderen Jan Jaap van der Wal die komt vertellen over zijn Nederlands versie van het satirische programma The Daily Show op Comedy Central.Ned.1, 23.00-23.50u.

The Review Show. Tim Marlow en zijn gasten praten over de manier waarop nieuws op televisie wordt gepresenteerd, naar aanleiding van het wekelijkse komische nieuwsprogramma The Ten O’Clock Show op Channel 4 en de nieuwe film Morning Glory, met Harrison Ford en Diane Keaton. Verder een kijkje bij de tentoonstelling van Gabriel Orozco in het Tate Modern en Rosamund Pike vertelt over haar rol in de verfilming van Mordechai Richlers tragikomische roman De Bekentenissen van Barney. BBC 2, 0.00-0.45u.

Radio

De vrienden van Amstel live! Concert van Nederlandse artiesten in combinaties die nooit eerder op de podia hebben gestaan. Samen vertolken zij elkaars grootste hits. Na een voorbeschouwing vanaf 20.15 uur het concert en na afloop een korte nabeschouwing. Met Guus Meeuwis, Bløf, Within Temptation, 3JS, Acda en De Munnik, Alain Clark, Frank Boeijen, Laura Jansen en Di-rect. Presentatie: Ron Stoeltie.Radio 2, 19.05-0.00u.