Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Minister stelt afschaffing strippenkaart met een maand uit

Het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland wordt met een maand uitgesteld. De kaart zou begin februari verdwijnen, maar minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft nu toch bepaald dat dat later pas gedaan wordt. Dat meldt de NOS.

Schultz (VVD) geeft zo gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. Die wilde dat de afschaffing van de strippenkaart werd uitgesteld. Het kabinet moet eerst een verslag uitbrengen over de risico’s op fraude met de OV-chipkaart. Met het uitstel is daar nu tijd voor vrijgemaakt.

Kraken is ‘beheersbaar risico’
Dinsdag bleek uit onderzoek van de NOS en PCActive dat het saldo op de kaart gemakkelijk te manipuleren is. De minister vond toen nog dat het kraken van de OV-chipkaart een “beheersbaar risico” was en daarom was niet nodig het afschaffen van de strippenkaart stop te zetten. “Met strippenkaarten wordt ook gefraudeerd.”

Volgens de NOS reizen mensen al weken met tien gemanipuleerde kaarten. Conducteurs en de apparatuur van de stations konden niet zien dat het geld op de kaart niet echt gestort is. De SP Tweede Kamerfractie had één van de kaarten in handen. Partijleden reisden al zo’n twee weken met de gemanipuleerde kaart. De partij schrok van de eenvoud waarmee gefraudeerd kan worden met de kaart.

Gratis reizen voor iedereen
In 2008 werd al bekend dat de ov-chipkaart gemakkelijk te kraken is. De beveiliging bestaat uit een ingewikkeld systeem van wachtwoorden, maar door een ontwerpfout is de chip gemakkelijk te manipuleren. In eerste instantie konden hackers dat doen, maar met het Windows-programma OVSaldo kunnen de gegevens op de kaart eenvoudig door iedereen gemanipuleerd worden. Onderzoeksjournalist Brenno De Winter publiceerde de handleiding voor het kraken van de kaart in het magazine PCActive. (pdf handleiding)

Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-kaart, deed vorige week vrijdag aangifte van de fraude. Dat is drie weken nadat de eerste gemanipuleerde kaarten werden gebruikt. Het bedrijf gaat er prat op dat zij gemanipuleerde kaarten altijd binnen 36 uur blokkeert. Toch blokkeerden zij maar één van de tien kaarten, maar alleen in NS-stations blijkt. De kaart werkt nog wel bij het inchecken in trams, bussen en metro’s. TLS zou bewust en in overleg met Justitie de andere kaarten niet geblokkeerd hebben.