Tunesische politie breekt protestkamp op

Vrouwelijke demonstranten eisten vanmiddag in Tunis meer religieuze vrijheid. Foto Reuters.

De Tunesische oproerpolitie heeft vandaag bij het kantoor van de interim-premier een kamp van demonstranten ontruimd. De demonstranten verbleven al vijf dagen in tenten rondom het kantoor. Bij het ontruimen van het kamp zette de oproerpolitie traangas in.

De betogers bivakkeerden permanent bij het kantoor van interim-premier Ghannouchi om hem tot aftreden te dwingen. Hoewel hij gisteravond nieuwe wijzigingen in de Tunesische interim-regering doorvoerde, is de premier zelf niet van plan te vertrekken voordat er in Tunesië nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

Islamisten betogen voor meer religieuze vrijheid
In hoofdstad Tunis betoogden vanmiddag zo’n tweehonderd fundamentalistische moslims voor religieuze vrijheid. De protestmars was de eerste significante betoging van islamisten sinds president Ben Ali drie weken geleden het land ontvluchtte.

De islamisten droegen spanddoeken met zich mee met teksten als “Wij willen vrijheid voor de boerka, de niqaab en de baard”. Een gesluierde vrouw zei tegen persbureau Reuters dat zij wil dat de “oorlog tegen de sluier” moet stoppen.

Het regime van Ben Ali was strikt seculier. Gesluierde vrouwen konden er moeilijk werk of een opleiding krijgen en mannen met lange baarden werden vaak staande gehouden door de politie. De islamisten speelden overigens geen belangrijke rol in de protesten die Ben Ali op de knieën dwongen.

Ook betogingen in Egypte en Jordanië
Egypte is al de hele dag in de ban van massabetogingen tegen het regime van Mubarak. Onze site houdt daar een liveblog over bij. Eerder vandaag gingen ook in Jordanië duizenden mensen de straat op om het aftreden van premier Samir Rifai te eisen.