tijdschrift

None

Heel eventjes was het aan tussen het satirische studentenblad en de gevreesde auteur. In 1971 wist Propria Cures W.F. Hermans te verleiden enkele bijdrages aan het blad te leveren, wat resulteerde in een paar afleveringen Dinky Toys, snedige aforismen die de schrijver inleidde met de woorden: ‘Speciaal voor deze Dinky Toys heb ik de letters van mijn schrijfmachine niet met spiritus schoongemaakt, maar met eau de cologne.’

De doorgewinterde afscheidsnemer Hermans verbrak echter al snel de banden, nadat een van de PC-redacteuren de Dinky Toys in een artikel als ‘oud speelgoed’ wegzette: ‘Bij mijn weten vis je ze [aforismen] op uit losse notities, die zich in buroladen of zakboekjes ophopen en die je niet al in een ander verband hebt kunnen gebruiken (wat al veel zegt over de bruikbaarheid van dit soort gedachten).’

Deze en een aantal andere vermakelijke anekdotes over de Hermans- PC-connectie staan in het laatste Hermans-magazine. Geheel in de lijn van de meester zelf wordt nauwgezet op elk slakje een beetje zout gelegd. Vermakelijk dus af en toe, maar je vraagt je wel af hoe het incrowd-gekissebis overkomt op jonge Hermansianen die toch vooral enthousiast zijn over het werk van Hermans.

Niet over PC, maar wel interessant is het interview met de vrouw die De donkere kamer van Damokles in het Tsjechisch vertaalde. Ze achterhaalde zelfs hoe een blauwe tram in WO II klonk, om op die manier zo stipt mogelijk haar werk te kunnen doen.

Waar zullen de redacteuren van Hermans-magazine in de nabije toekomst nog mee op de proppen komen? Na dit nummer volgen nog drie nummers, daarna houdt het tijdschriftje definitief op te bestaan. Zal Hermans’ biograaf Willem Otterspeer nog een keer gegeseld worden, of de bezorgers van WFH’s Volledige Werken?

Hermans-magazine no. 77. € 6,50

    • Sebastiaan Kort