'Stieg hield juist veel van ons'

De broer van Stieg Larsson heeft genoeg van de beschuldigingen die Eva Gabrielsson sinds de dood van Larsson in 2004 geuit heeft. Daarom heeft hij besloten een website op te zetten waarin hij zijn versie van het gebeuren geeft.

Die site (moggliden.com) ging woensdag de lucht in. Broer Joakim Larsson benadrukt op die site dat sinds de dood van Stieg Larsson de (ongetrouwde) weduwe Eva Gabrielsson (van wie het boek Millennium, Stieg en ik verscheen) voortdurend de familie Larsson in een kwaad daglicht heeft gesteld. Sinds de dag dat Larsson overleed is er al zo’n beetje gekrakeel over de erfenis, waarbij de rechten en dus ook de royalty’s naar de vader en broer van Stieg Larsson zijn gegaan. Joakim zegt op de site dat hij dat vervelend voor Eva Gabrielsson vindt, maar dat dat nu eenmaal de wet is in Zweden. Dat zij alles heeft mogen houden wat van haar en Stieg was, maar dat de rechten inderdaad naar zijn vader en hem zijn gegaan. De enorme bedragen die ze daardoor binnen krijgen beheren vader en broer zo veel mogelijk in de geest van zijn broer. Zo willen hij en zijn vader de inkomsten uit de Millennium-trilogie schenken aan het antiracistische tijdschrift Expo, waar Stieg Larsson tot zijn dood voor werkte. Ook schrijft hij dat een deel van het geld naar opvanghuizen voor vrouwen en naar bescherming van bedreigde journalisten gaat.

Verder benadrukt hij op de site dat de werken van Stieg Larsson niet goed te begrijpen zijn wanneer je zijn achtergrond niet kent. De relatie tussen Stieg Larsson en de andere familieleden was helemaal niet slecht. ‘Stieg was een familieman en in zijn laatste brief – die als testament wordt gezien – schrijft hij dat hij van zijn ouders en broers hield.’ Zonder die kennis zou het werk van Larsson niet goed te begrijpen zijn. Verder stelt hij nog dat de familie helemaal geen ‘Stieg Larsson industry’ is gestart. Alleen op de wensen van Stieg Larsson waar de familie mee bekend was, is ingegaan. En tot slot: zodra het vierde deel boven water is, dan gaan de royalty’s daarvan naar Expo, zoals Stieg gewenst zou hebben. (NRC)