Stedelijk legt verbouwing stil

De verbouwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam is stilgelegd, omdat aannemer Midreth grote financiële problemen verkeert. De 120 werknemers van Midreth hebben de bouwplaats verlaten.

Dit heeft de woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur, PvdA) vanmiddag bevestigd. „Wij waren voorbereid op deze situatie en gaan met de aannemer in gesprek over een oplossing.” Dat gesprek zou vanmiddag plaatshebben.

Volgens de Amsterdamse stadskrant Het Parool zou vandaag het faillissement van de aannemer worden aangevraagd bij de rechter.

Het is nog onduidelijk wat het stilleggen voor gevolgen heeft voor het tijdsschema. Nadat de openingsdatum meerdere keren is opgeschoven, zou het museum volgens de laatste planning dit jaar opengaan.

Vorig jaar kwam aannemer Midreth ook al in de problemen en werd de bouw ook al stilgelegd. Een groep geldschieters waaronder bedrijfsmakelaar Cor van Zadelhoff schoot de bouwer toen te hulp.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is al dicht sinds 2004. Het plan was ooit om in 2008 open te gaan. Een jaar geleden stelde Gehrels dat tijdens de verbouwing alle partijen misrekeningen hadden gemaakt. De verantwoordelijkheid voor de fouten bij de bouw en de vertraging die daardoor ontstond, lag volgens haar volledig bij Midreth. Er waren onder meer problemen met de overkapping en de kelder.