Sahar zal pas over maanden weten of ze echt terug moet

De 14-jarige Sahar Hbrahimgel en haar familie uit Sint-Annaparochie moeten misschien toch terug naar Afghanistan.

1 Ze mochten toch blijven?

De rechtbank in Den Bosch bepaalde gisteren dat de familie zo lang in Nederland woont, dat de kinderen hier geworteld zijn. Als Sahar zich aan de Afghaanse normen en waarden zou moeten aanpassen, zou ze haar persoonlijkheid verloochenen, stelde de rechtbank. Maar minister Gerd Leers (Asiel, CDA) ging in beroep tegen die uitspraak.

2 Worden ze nu uitgezet?

Nee. De minister gaat nu in beroep bij de Raad van State. Als er binnen twee maanden een uitspraak ligt, zou dat heel snel zijn. Vaak duurt het maanden, soms wel een jaar.

3 En als er een uitspraak ligt?

Het hoger beroep kan ongegrond worden verklaard, de uitspraak van de rechtbank is dan correct. In dat geval is het waarschijnlijk (maar niet zeker) dat het gezin mag blijven.

Het hoger beroep kan ook gegrond zijn. Dan heeft de rechtbank het oordeel onvoldoende gemotiveerd. Het kan zijn dat de rechtbank opnieuw een oordeel moet vellen. Dan begint het hele circus opnieuw. Het kan ook zijn dat de Raad van State zelf uitspraak doet. Als die uitspraak in lijn is met de opvattingen van minister Leers, dan wordt de familie in principe uitgezet.

4 In principe?

Ja, want de advocaat van de familie zal dan een klacht indienen bij het Europees Hof in Straatsburg. Daarnaast zal de advocaat een voorlopige voorziening aanvragen om ervoor te zorgen dat de familie in Nederland mag blijven zolang er geen uitspraak is van het Europees Hof. Een inhoudelijk oordeel kan twee tot drie jaar duren.

5 Loopt Sahar gevaar in Afghanistan?

Volgens VluchtelingWerk en de UNHCR wel. In Afghanistan lopen schoolgaande meisjes gevaar, stellen zij. Voor Sahar is het gevaar bovendien groter omdat ze verwesterd is.

6 Heeft de publiciteit de zaak-Sahar geschaad?

Deskundigen vrezen van wel. Door de publiciteit moest de minister publiekelijk een standpunt innemen. Dat maakt het lastig voor hem om nu te zeggen: voor dit gezin maak ik een uitzondering. De bevoegdheid om dat te doen, heeft de minster wel.

7 Hoe gaat het met Sahar?

Op Twitter zegt ze dat ze zich niet zo goed voelt.

    • Sheila Kamerman