Reusachtige Angelo M. is te dik voor zijn gevangeniscel

Angelo M. weegt 240 kilo, is 2.07 meter lang en zit in Krimpen aan den IJssel een gevangenisstraf van twee jaar uit, wegens een economisch delict. „Een reus”, stelt advocaat Bas Martens. Gisteren vroeg deze het gerechtshof in Den Haag of zijn cliënt zijn straf thuis mag uitzitten. De cel van M. zou veel te krap zijn, waardoor sprake is van „foltering” en een „onmenselijke behandeling”. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie wil dat M. zijn straf gewoon in zijn cel uitzit.

M. kampt volgens zijn advocaat met veel problemen door zijn omvang. Zo hangt de douchekop te laag (1.95 meter) en zou hij, vanwege de breedte van de douche (72 centimeter) vast komen te zitten als hij bukt. M. kan zich daarnaast alleen scheef en naar links gedraaid op de wc wurmen, omdat de wasbak anders in de weg staat. Opstaan gaat amper. Martens: „Wc-bezoek is zo pijnlijk dat M. zijn behoefte soms dagenlang ophoudt.” De overige klachten: een te klein bed, slecht ondersteunende matrassen en geen mogelijkheid om te werken, te recreëren en te sporten omdat stoelen en apparaten niet geschikt zijn voor zijn omvang.

De DJI zegt dat er al verschillende aanpassingen aan Angelo zijn aangeboden, zoals een speciale stoel en kortere luchttijden, omdat hij niet lang kan staan. Bovendien is zijn bed aangepast.

De DJI wijst er op dat M. een verzoek kan indienen voor overplaatsing naar een ruimere zorgcel. Advocaat Martens meent dat zijn cliënt alleen thuis de juiste leefomstandigheden heeft. „Daar zijn de goede aanpassingen gedaan. M. kan met een elektronische enkelband aan huis gebonden worden. Hij wil zijn straf niet ontlopen.”

De uitspraak is op 8 februari.