Recordniveau begrotingstekort VS

De Verenigde Staten stevenen af op het grootste begrotingstekort ooit. Als er niet wordt ingegrepen, zal het gat tussen inkomsten en uitgaven dit jaar 1.480 miljard dollar (1.020 miljard euro) ofwel 9,8 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Dat heeft het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres bekendgemaakt. In 2010 kampten de VS met een begrotingstekort van 1.400 miljard dollar. Dat is gelijk aan 8,9 procent van het bruto binnenlands product. Ter vergelijking, Nederland had vorig jaar een begrotingstekort van 5,8 procent. Het begrotingsbureau verwacht dat het economisch herstel in de VS dit jaar doorzet. Naar verwachting groeit de economie met 3,1 procent dit jaar en 2,8 procent volgend jaar. Bedrijven en huishoudens gaan meer investeren en de opbrengst van buitenlandse handel neemt toe, aldus het begrotingsbureau. De werkloosheid blijft relatief hoog. (NRC)