Punk met can-can is laatste Parijse mode

A model wears a creation by German designer Karl Lagerfeld for Chanel Haute Couture Spring-Summer 2011 fashion collection in Paris, Tuesday, Jan. 25, 2011. (AP Photo/ Francois Mori) AP

De tijd dat haute couture louter iets was voor oudere dames, is voorbij, volgens ontwerper Karl Lagerfeld van Chanel. Hij ontwierp luchtige casual-chic jurken, vol met glimmende kraaltjes, bestemd voor jonge vrouwen. Modehuizen als Chanel toonden afgelopen week in Parijs hun haute couture lente- en zomercollecties. Jean-Paul Gaultier mixte daarbij punkinvloeden elegant met die van de Franse dans can-can: al zijn modellen droegen een punky hanekam en op de Moulin Rouge geïnspireerde jurken. Een van zijn rokken heeft aan de binnenkant een print van geheven can-candansbenen. Voor mannen liet Dior-ontwerper John Galliano zich inspireren door stoere Russen, maar voor vrouwen waren de stijlvolle jaren 50 modetekeningen van modehuis Dior de inspiratie. De modellen droegen jasjes en jurken die omhuld waren met zwarte tule: ‘eigentijds jaren 50’ noemde hij zijn stijl. Armani kwam onder meer met modernistische space-age ontwerpen voor de dag, met veel glimmende stoffen en materialen en grote juwelen. (Reuters, AP)