Protesten Egypte: meer dan twintig doden, ruim duizend gewonden

Een man wordt verzorgd na aanvaringen met de oproerpolitie in Kario vandaag.
Een man wordt verzorgd na aanvaringen met de oproerpolitie in Kario vandaag. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

Update 23:55: Reuters, dat eerder vanavond dertien doden in Suez meldde en tien in Kairo, meldt dat in Alexandrië zes doden gevallen zijn. Ook nu baseren ze zich op medische bronnen.

Update 22:25: Volgens Reuters is het dodental in Suez opgelopen tot dertien. Zij melden 75 gewonden in de Egyptische stad. Ze baseren zich op medische bronnen. In Kairo zouden inmiddels tien doden zijn gevallen, maar persbureau AFP meldt een totaal in Egypte van twintig.

Update 21:48: Volgens Al Jazeera loopt het dodental op: elf in Suez, acht in Kairo. In Suez zouden nog eens 150 demonstranten gewond zijn geraakt, waarvan twintig in kritieke toestand verkeren. Eerder vanavond werden vijf doden in Kairo gemeld.

In Kairo zijn inmiddels vijf mensen omgekomen zijn bij de aanhoudende protesten, meldt Reuters. Bijna negenhonderd mensen zijn gewond geraakt, sommigen van hen zijn geraakt door kogels. Demonstranten bestormen een gebouw van de staatstelevisie en vernielen apparatuur. Het vliegverkeer rondom Kairo zou inmiddels volledig stilliggen.

Communicatie is nog steeds moeilijk in Egypte. Internet en telefoon liggen er bijna overal uit, bevestigt ook onze verslaggever in Kairo. Hij noemt de Egyptische hoofdstad “een grote puinhoop”.

Zie ook ons liveblog met de ontwikkelingen in Egypte.