Primeur voor Limburg: de Partij voor de Sport

De meest recente opiniepeilingen kondigen een aardverschuiving in de provinciale politiek in Limburg aan: de PVV 13 zetels en de grootste partij, 4 zetels voor Jan Nagels 50Plus. Nu meldt zich nog een nieuwkomer: de Partij voor de Sport Limburg. Eén verschil: deze partij doet niet echt mee aan de Statenverkiezingen op 2 maart.

Het gaat de nieuwe beweging om het op de provinciale agenda houden van het onderwerp: Limburg van alle leeftijden aanzetten tot bewegen, topsport als uithangbord voor die gezonde leefstijl en als bijdrage aan een aangenaam vestigingsklimaat.

‘Lijsttrekker’ van de Partij voor de Sport Limburg is olympisch zwemkampioene Ada Kok (1968). Ook de andere kandidaten zijn topsporters die in Limburg wonen of er vandaan komen: polsstokhoogspringer Rens Blom, hockeyster Maartje Paumen, wielerploegleider Frans Maassen, mountainbiker Bart Brentjens en voetballer Mark van Bommel.

De afgelopen jaren probeerde Limburg een topsportklimaat te creëren. Verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs (PvdA) bemoeide zich met de succesvolle lobby voor het binnenhalen van de WK wielrennen in 2012. Maar pogingen om Fortuna Sittard en Roda JC samen te laten gaan in Sporting Limburg mislukten. Fortuna riskeert de kans aan het einde van het seizoen te degraderen uit de eerste divisie.