Premier buigt voor protesten in Tunesië

Na aanhoudende demonstraties in Tunesië tegen de nieuwe interim-regering heeft premier Mohamed Ghannouchi gisteren drie ministers vervangen die uit het kabinet van de verdreven president Ben Ali kwamen. Ghannouchi, ook van het oude regime, blijft aan als premier.

Ben Ali voerde 23 jaar een autoritair bewind over Tunesië. Onder druk van volksprotesten tegen de hoge werkloosheid, repressie en corruptie vluchtte de presidentiële familie twee weken geleden naar Saoedi-Arabië.

Het eerste interim-kabinet met veel zittende ministers is gisteren na kritiek vervangen door een nieuwe overgangsregering. In dit tweede kabinet zitten nog drie ministers van Ben Ali’s RCD-partij; in het vorige interim-kabinet zaten tien oude ministers. De drie nieuwe ministers die gisteren zijn benoemd zijn Farhat Rajhi (Binnenlandse Zaken), Ahmed Ouneies (Buitenlandse Zaken) en Abdelkarim Zebidi (Defensie).

De nieuwe interim-regering gaat werken aan politieke hervormingen met nieuwe wetgeving voor verkiezingen, terreurbestrijding en persvrijheid, zei premier Ghannouchi gisteren op de staatstelevisie. Hij sprak van economische en sociale hervormingen die de leefomstandigheden voor „Tunesiërs in alle delen van het land” moeten verbeteren.

De premier riep de bevolking op „beschaafd gedrag” te tonen, zodat „de revolutie een succes kan zijn”. In het oude centrum van de hoofdstad Tunis, waar een paar honderd demonstranten al dagen bivakkeren, was het vanochtend relatief rustig.

Het vakverbond UGTT, dat een belangrijke rol had bij de demonstraties voor de val van Ben Ali, is positief over het nieuwe interim-kabinet. Het vakverbond komt vandaag bijeen met de oppositie en partijen uit de Tunesische middenklasse om een gemeenschappelijk standpunt over de regering te formuleren.

Tunesië heeft gisteren een fomeel verzoek ingediend bij Canada voor de arrestatie van Belhassen Trabelsi, de schoonbroer van oud-president Ben Ali. Trabelsi heeft een verblijfsstatus in Canada en arriveerde deze week met gezin op het vliegveld van Quebec. Hij wordt gezien als het hoofd van de Trabelsi-clan en wordt gezocht voor grootschalige verduistering van overheidsgelden. De luxueuze huizen van de Trabelsi’s zijn inmiddels leeggeplunderd door de bevolking. (AFP, AP)