Politie krijgt nieuw dienstwapen

Foto: Ministerie van Veiligheid en Justitie

De Walther- en Glockpistolen van de Nederlandse politie worden de komende drie jaar vervangen door dienstpistolen van het merk Sig Sauer. Minister Opstelten (Veiligheid/Justitie, VVD) heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om veertigduizend pistolen. Met de aankoop ervan is een bedrag gemoeid van zo’n 20 miljoen euro.

Rijksrecherche en Rijksauditdienst hebben geen onregelmatigheden gecontroleerd in de aanbestedingsprocedure. Hun onderzoek was volgens Opstelten nodig omdat bij een aanbesteding in 2002, voor pepperspray, mogelijk mensen zijn omgekocht, onder wie een politiefunctionaris. De Rijksrecherche heeft die zaak in onderzoek.

De Tweede Kamer wordt binnenkort vertrouwelijk geïnformeerd over de beide onderzoeken. Volgens betrokkenen bij het rijksrechercheonderzoek naar de omkoping bij de pepperspray, hebben verdachten in dat dossier geen invloed gehad op de aanbestedingsprocedure van de pistolen.

In de procedure voor het nieuwe dienstpistool concurreerde Sig Sauer uiteindelijk met drie andere wapenleveranciers. Fabrikant Glock viel vorig jaar maart af omdat zijn wapen niet kon voldoen aan een aantal eisen.

De Nederlandse politie vervangt haar pistolen omdat ze zijn verouderd. De Walther P5 is zo’n dertig jaar geleden in gebruik genomen, het ontwerp stamt uit de jaren zeventig. Het wapen is lastig te hanteren; agenten met kleine handen moeten het met twee handen vasthouden.

Het wapen van Sig Sauer geldt als het modernste pistool dat op de markt beschikbaar is. De Amerikaanse producent levert onder meer aan de beveiligingsdienst van de Amerikaanse president, aan de pauselijke Zwitserse Garde en aan het Amerikaanse leger.