Politie Brabant: geweld door film New Kids Turbo

Jongeren in Noord-Brabant stellen zich brutaler en agressiever op tegen politieagenten sinds de razendpopulaire speelfilm New Kids Turbo, over vijf hangjongeren in een Brabants dorp, in de bioscoop draait. Dit heeft de Eindhovense driehoek – korpschef, burgemeester en hoofdofficier van justitie – gisteren verklaard tijdens de presentatie van een protocol dat geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals agenten, moet terugdringen.

De film ging 6 december in première en was in één klap de best bezochte Nederlandse film van het jaar 2010. Inmiddels hebben volgens producent Eyeworks een miljoen mensen de film bezocht, tegen bijvoorbeeld 500.000 bezoekers bij De Gelukkige Huisvrouw (de tweede best bezochte Nederlandse film in 2010). New Kids Turbo zou al 75 miljoen euro hebben opgeleverd. De film is net als de voorloper ervan, de televisieserie New Kids, vooral populair bij jongeren.

„Er zijn gewoon meer incidenten van grof taalgebruik en agressie tegen de politie nadat jongeren naar die film zijn geweest”, zegt een woordvoerder van burgemeester Van Gijzel. Cijfers over de toename heeft de politie evenwel nog niet. Overigens zou de burgemeester van collega’s horen dat de film ook in andere steden tot meer agressie tegen de politie heeft geleid.

In de persverklaring zegt de politie: „Baldadigheid en vandalisme (vernieling van fietsen en verkeersborden) komen regelmatig voor na afloop van de film. Door diezelfde collega’s werd ook in het uitgaansgebied (Stratumseind) een verruwing in het taalgebruik waargenomen. De link met New Kids ligt daar omdat met name uitdrukkingen uit die film blijkbaar als gewone aanspreekvormen tegen agenten werden gebruikt.”

De film toont het dagelijks leven van vijf jonge mannen met snorren, matjes in de nek en trainingspakken aan. Ze spreken plat Brabants en sleutelen aan hun brommers. Meestal drinken ze bier of roken ze wiet. Ze eten frikadellen. Hun vocabulaire bestaat vooral uit ‘homo’ en ‘kut’.

Een „causaal verband” is niet helemaal te leggen tussen de film en het toenemend geweld, zegt de driehoek ook. De ene persoon ziet in de film aanleiding om agressief te doen tegen de politie, en de andere immers niet.

Acht jaar geleden ontstonden in Amsterdam regelmatig vechtpartijen tussen groepen Marokkaanse jongens en en de politie na bezoek aan de film 8 Mile in de bioscoop. Daar speelde de Amerikaanse rapper Eminem in. Bioscoopketen Pathé sprak toen van ‘risicofilms’, films met geweld waar grote groepen jongens op afkomen, zoals ook gesproken wordt van ‘risicowedstrijden’. Het bedrijf voerde veiligheidsmaatregelen in.