Podiumkunsten

Faust I &Faust II

In de regie van Johan Doesburg durft het Nationale Toneel het aan het spannende Faust I en het moeilijke Faust II van Goethe als theatermarathon te presenteren. Hiertoe is de Koninklijke Schouwburg van Den Haag voor het eerst in de geschiedenis verbouwd. Dwars door de zaal loopt een catwalk. De Mefistofeles van Stefan de Walle en de Faust van Jaap Spijkers zijn schitterende toneelcreaties. Ook Sophie van Winden maakt van haar Gretchen iets prachtigs. Het eerste deel is een overweldigende ervaring met live-muziek door Harry de Wit. Het tweede deel valt helaas tegen. De voorstellingen kunnen zowel afzonderlijk als achter elkaar gezien worden. Inl: nationaletoneel.nl

Orfeo naar Monteverdi

Zanger en acteur Jeroen Willems en de Veenfabriek brengen een persoonlijke, indringende versie van het aloude Orfeo-verhaal naar de opera van Monteverdi. Willems excelleert als dramatische zanger. De muziek is een sfeervolle combinatie van troostrijke madrigalen en hedendaagse geïmproviseerde muziek. Tijdens de voorstelling serveert kok André Amaro een mediterraan gerecht.

28 jan Theater aan het Spui, Den Haag; 4,5 febr Toneelschuur, Haarlem. Inl www.veenfabriek.nl

Lente

Toneelschrijver Haye van der Heijden verbindt in zijn nieuw tragikomedie Lente drie levens met elkaar: een man en vrouw van middelbare leeftijd ontmoeten elkaar op een begraafplaats. Maar de maîtresse van de man laat haar minnaar niet los. Lente is geschreven voor Anne-Wil Blankers die laconiek, doortastend en subtiel is. Naast haar maakt Edwin de Vries een fraai personage van de geërgerde maar later zeer benaderde man. Oda Spelbos als de derde in de driehoeksverhouding is een toonbeeld van ingehouden dramatiek. Regisseur Mette Bouhuys maakte een elegant, compact vertelde verhaal. Inl: lentetoneel.nl

On Wings of Art II

Acteur en regisseur Gerrit Timmers van het Onafhankelijk Toneel uit Rotterdam is gefascineerd door het raakvlak tussen beeldende kunst en theater. In zijn tweeluik On Wings of Art, waarvan hij in 1987 het eerste deel uitbracht en nu het tweede deel, geeft hij vorm aan dromen van een beter leven. Nu laat hij de kleine jongen Nini dromen van een ideale stad. De toeschouwers zitten als leerlingen in de theaterzaal. Timmers is een innemend acteur die zijn illusies prachtig weet te verwoorden. Inl: ot-rotterdam.nl

Soldaat van Oranje

Nog altijd is op de vliegbasis van Valkenburg bij Leiden de musical Soldaat van Oranje te zien. In een grootse regie van Theu Boermans krijgt het verzetsverhaal, geschreven door Erik Hazelhoff Roelfzema, een grootse uitbeelding. Draaiende decors, spectaculaire videobeelden, zang en boeiende spelscènes maken de voorstelling tot een belevenis.

Inl: soldaatvanoranje.nl

Monkey Sandwich

Al jaren verwerkt de Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus film in zijn voorstellingen, maar zo dominant als in Monkey Sandwich was het projectiescherm niet eerder. Het knappe van Monkey Sandwich is dat de choreograaf beelden uit de film laat echoën op het toneel. Een prachtige movieperformance. Inl: ultimavez.com

Vertical Road

Alles is wit in Vertical Road van Akram Khan. Het is Khans verhandeling over de weg van een mystiek aangelegd individu naar een transcendente staat van zijn. Zonder al te veel fantasie zijn in de witte figuren engelen te herkennen. Het is een oogstrelende voorstelling, met prachtige muziek van ‘vaste’ componist Nitin Sawnhey.

Turnhout 29 jan, Tilburg 1 febr. Groningen 3 febr. Inl: www.akramkhancompany.net