PAS VERSCHENEN

Adam Foulds: De dwaaltuin (The Quickening Maze). Vert. Jan Fastenau, Ailantus, 238 blz. € 18,95

Roman van de Engelse schrijver Adam Foulds (1974) over drie historische figuren, de 19de-eeuwse dichter John Clare, geneesheer-directeur Matthew Allen en diens vier kinderen en de dichter Alfred Tennyson. ‘Het verhaal over de geldzorgen is het minste deel van het boek: het klinkt onwaarschijnlijk en is ondeskundig verteld. De getroebleerde Clare blijft als hoofdpersoon des te meer in herinnering. [...] Foulds heeft een opmerkelijk boek geschreven, maar hij heeft wel twee van zijn drie hoofdpersonen tekortgedaan’ (J. J. Peereboom in Boeken, 03.07.09).

Carlo Emilio Gadda: De leerschool van het lijden (La cognizione del dolore). Vert. Frans Denissen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 276 blz. € 29,95

Nieuwe vertaling van de meest autobiografische roman van de Italiaanse schrijver Carlo Emilia Gadda (1893- 1973) waarin hij de trauma’ s uit de eerste vijfenveertig jaar van zijn leven verwerkt. Tegen het decor van een denkbeeldig Zuid-Amerikaans land vertelt Gadda het verhaal over de innerlijke conflicten van een tobberige ingenieur wonend bij zijn autoritaire moeder. Nieuw deel in de Grote Bellettrie-Serie.

Jannah Loontjens: Hoe laat eigenlijk. Prometheus, 300 blz. € 17,95

Jonge vrouw wil zich bevrijden uit de beklemmende relatie met haar vriend. Tijdens een reis onderneemt ze een verwoede poging daartoe. Liefdesverhaal over aantrekken en afstoten. Tweede roman van de in Zweden opgegroeide schrijfster en dichteres Jannah Loontjens (1974).

Willemijn Stokvis: De verborgen wereld van Eugène Brands. De periode van crisis, bezetting en naoorlogse jaren. Thieme Art, 240 blz. € 32,50

Geïllustreerde monografie met het onderzoek van kunsthistorica Willemijn Stokvis naar de beginperiode van het kunstenaarschap van Eugène Brands (1913-2002) voor hij lid werd van de Cobrabeweging. De gelijknamige tentoonstelling is nog tot 7 februari te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Erie Tanja: Goede politiek. De parlementaire cultuur van de Tweede Kamer, 1866-1940. Boom, 328 blz. € 24,50

Onderzoek van historica Erie Tanja naar wat de Tweede Kamerleden in de periode 1866-1940 de juiste manier van politiek handelen vonden.

Maurits Verhoeff: Verlangen zonder te weten waarnaar. Over Nescio. Bas Lubberhuizen. 288 blz. € 29,50

Honderd jaar geleden verscheen Nescio’s debuut ‘De uitvreter’ in het tijdschrift De Gids en op 25 juli is het vijftig jaar geleden dat hij overleed. Ter gelegenheid van Het Nescio-jaar een jubileumbundel met een verzameling artikelen over het werk en leven van J. H. F. Grönloh (1882-1961), rijk geïllustreerd.

Simon Rozendaal: Gesprekken met grote geleerden. Elsevier Boeken, 496 blz. € 14,95

De gesprekken die wetenschapsredacteur en chemicus Simon Rozendaal de afgelopen 25 jaar voerde voor Elsevier zijn nu gebundeld. Gesprekken met onder anderen: Don Johanson, Dick Swaab, Salomon Kroonenberg en Ab Osterhaus.