Papieren knuffels

Rop van Mierlo: Wilde Dieren. Uitgegeven in eigen beheer, 34 blz. €30,-. isbn 978-90-816122-1-0.

Er moeten miljoenen euro’s omgaan in de knuffelbranche. En niet alleen in warenhuizen. Of het nu markten, benzinestations of kermissen zijn de knuffelschappen zijn overbevolkt. Een egel, een giraffe, een krokodil – u zegt het maar. De kinderkamer, fiets of scootmobiel wordt er danig mee opgefleurd. Aan welke van zijn troeteldieren de kleuter zich écht zal hechten, blijft onvoorspelbaar. Meestal niet aan de meterhoge beren en olifanten waarmee sommige ouders en grootouders hun genegenheid laten overkoken.

Rop van Mierlo heeft een dierenboek gemaakt dat zich met het driedimensionale knuffelbeest kan meten. Er komen alleen maar dubbelpaginagrote afbeeldingen van doordeweekse en exotische dieren in voor: van een konijn, maar ook van een leeuw, van een eekhoorn én een papegaai.

Hun schoonheid schuilt in de aaibaarheid. Van Mierlo maakte een vel papier drijfnat, schilderde in één enkel aquarelvlak proporties, volume en contouren van het beest en bracht daarna met zwarte verf of inkt accenten aan zoals neuzen, ogen en hoeven. Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Want net als Marlene Dumas al jaren laat zien is het nogal lastig om in zo’n kletsnatte ondergrond, én in een kletsnat waterverfvlak, precies op de juiste plek zo’n accent met de juiste grootte en zwaarte neer te zetten. Vaak raakt het zwart op drift en dan verandert een oog in een kop.

Niet bij Van Mierlo’s Wilde Dieren. Hij weet precies hoe ver de verf mag wegdrijven, en hoe je van vocht een vacht maakt. Dat doe je door steeds de omtrek van het dier met donszachte, rafelige verfranden te laten uitlopen – zie een Rorscharch-test. En zo ontstaat de suggestie van aaibaarheid die de beestenboel in dit boek zo bijzonder maakt.

Wie denkt aan een doelgroep van een- of tweejarigen, slaat de plankmis. Wilde Beesten is een kunstboek voor alle leeftijden. Liefhebbers van dit genre moeten trouwens ook eens een blik werpen op Verborgen Dieren, een ingenieus kartonboek met pop- ups en uitvouwbare bladzijden, gemaakt door het Franse kunstenaarsechtpaar Francesco Pittau en Bernadette Gervais.

Ze beschilderden bijvoorbeeld flappen met de sporen en huidpatronen van dieren, en als je een van de vier of zes flappen op zo’n pagina optilt duikt er een pop-up van een koe, zebra of hamster op. Door horizontale delen van de bladzijden om te slaan kan je ook je eigen beestensoort creëren, een koala met het onderlijf van een muis, een ijsbeer met de bovenkant van een tapir. En dan is er ook een olifant, over vier pagina uitvouwbaar waarin papiergrappen verstopt zitten. Kortom, peuters, kleuters en alle leeftijden zijn te benijden.

Piottau & Gervais: Verborgen Dieren. Lannoo, € 17,95.