Ov-chipkaart Zuid-Holland uitgesteld

De afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland wordt een maand uitgesteld. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) onderzoekt eerst de risico’s van fraude met de ov-chipkaart.

De minister zei dat gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Een motie van PvdA-Kamerlid Jacques Monasch die opriep tot het uitstel werd gesteund door PVV, SP en GroenLinks.

Volgende week donderdag zou in Zuid-Holland de ov-chipkaart verplicht worden gesteld voor reizen met het openbaar vervoer. Afgelopen week bleek tweemaal dat de ov-chipkaart eenvoudig te kraken is. Volgens Monasch is nu nog niet in te schatten hoe ernstig het veiligheidsprobleem is. „Het gaat ook om het imago van de ov-chipkaart en het vertrouwen dat mensen erin hebben”, zei Monasch.

Minister Schultz waarschuwde in het Kamerdebat dat met het uitstel „de problemen niet worden opgelost”. „Het frauderen met de ov-chipkaart blijft gewoon doorgaan”, zei ze. Ze voegde daaraan toe „dat met de strippenkaart vele malen meer wordt gefraudeerd”.

Ze vreest ook schadeclaims van de provincie Zuid-Holland. „Het kost dertig miljoen per jaar om naast de ov-chipkaart ook de strippenkaart in stand te houden.”

Monasch is niet bang voor de extra kosten. Hij zegt dat het maar om een maand uitstel gaat. En hij stelt dat kaartbeheerder Trans Link Systems schuldig is: „Die heeft deze fraude veel te lang onder pet gehouden.”

Kamerleden toonden zich gisteren zeer bezorgd over de fraudegevoelige kaart. Kraken ervan kan op een eenvoudige manier, met een softwareprogramma en een legale paslezer die voor dertig euro kan worden gekocht. „Het is heel vervelend dat kraken nu toegankelijk is gemaakt voor het grote publiek”, zei Schultz.

Toch noemde ze de fraude „beheersbaar”. Ze verwacht dat de gaten in de beveiliging snel worden gedicht, maar zei ook dat de ov-chipkaart nooit 100 procent veilig zal worden: „Ik heb maar één eis: dat de kaart van de reiziger niet wordt gekraakt zodat zijn saldo kan worden weggehaald.”

Schultz kondigde verder aan dat eind dit jaar de nieuwe, beter beveiligde, chip SmartMX in productie wordt genomen. Onduidelijk is nog of alle ov-chipkaarten dan op korte termijn worden omgeruild of dat alleen de nieuwe chipkaarten de beter beveiligde chip krijgen.