Oudste zoon: Kim Jong-il is tegen erfopvolging

De oudste zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zegt dat zijn vader tegen erfopvolging is. In een interview met een Japanse krant dat vandaag is verschenen, verklaart Kim Jong-nam dat de verwachte opvolging door zijn half-broer Kim Jong-un „niet past bij het socialisme, en mijn vader is er ook tegen”. Als Kim Jong-un de leiding over Noord-Korea overneemt van zijn vader, komt daarmee de derde generatie van de familie aan de macht. Kim Jong-ils vader, Kim Il-sung, was de grondlegger van Noord-Korea. „Zelfs onder de Chinese partijleider Mao Zedong was er geen erfopvolging”, aldus Kim Jong-nam. „Maar ik begrijp dat daartoe is besloten om de stabiliteit te bewaren.”

In het gesprek met de Tokyo Shimbu wilde Kim Jong-nam geen commentaar geven over de gezondheid van zijn vader. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il (68) zou in 2008 een beroerte hebben gehad.

Kim Jong-nam (39) viel in 2001 in ongenade bij zijn vader omdat hij met een illegaal paspoort probeerde Japan binnen te komen, waar hij pretpark Disneyland in Tokio had willen bezoeken. De vaak als gokliefhebber en playboy beschreven oudste zoon geeft af en toe interviews aan vooral Japanse media. In oktober zei hij al dat hij zelf tegen erfopvolging was. In het vraaggesprek sprak hij wel de wens uit dat zijn vermoedelijk 27-jarige half-broer „een gerespecteerd leider” wordt.

Kim Jong-nam zei dat Noord-Korea zijn macht dankt aan het nucleaire programma en dat het onwaarschijnlijk is dat Noord-Korea zijn kernwapens opgeeft „zolang de confrontatie met de Verenigde Staten voortduurt”.

Een hoge Amerikaanse gezant hield vandaag gesprekken in China over Noord-Korea, terwijl Russische en Zuid-Koreaanse gezanten spraken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Eerder deze maand accepteerde Seoul een uitnodiging van Pyongyang voor hernieuwd overleg. De relatie tussen noord en zuid is gespannen na de beschuldiging van Seoul dat het noorden een Zuid-Koreaans marineschap tot zinken had gebracht, wat Pyongyang ontkent. (AP, AFP)