Ophef in Gouda over huis in Ghana

De burgemeester van Gouda, Wim Cornelis (PvdA), is in opspraak geraakt door een huis dat hij voor privédoeleinden heeft laten bouwen in de Ghanese stad Elmina. Met die stad onderhoudt Gouda sinds 2004 een vriendschapsband. De lokale oppositiepartij GoudaPositief eist een extern onderzoek door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Een woordvoerder van de burgemeester wilde vanochtend niet inhoudelijke reageren. „We beraden ons op vervolgstappen.”

De gemeente helpt Elmina met zijn afvalverwerking. Zo heeft Gouda een belang in het Nederlandse afvalverwerkingbedrijf Cyclus, dat via een lokale onderneming in Ghana een fabriek heeft opgezet voor het verwerken van plastic.

De 61-jarige Cornelis, bezig aan zijn laatste termijn als burgemeester, wil na zijn pensionering deels in Elmina gaan wonen. Hij heeft er twee percelen gekocht en voor circa 40.000 euro een huis laten bouwen. Oppositiepartij GoudaPositief vraagt zich af of de burgemeester zijn positie en contacten heeft aangewend bij het voordelig verwerven van zijn Ghanese bezit.

Cornelis liet eerder deze week weten aan de bouw van zijn huis te zijn begonnen voordat de vergunning daarvoor was verleend. De woordvoerder van de burgemeester verwijst naar artikel 8 van de Ghanese bouwwet, dat voorschrijft dat een vergunningaanvrager mag beginnen met bouwen als de aanvraag langer dan drie maanden loopt. Dat was bij Cornelis het geval.

Een meerderheid van de Goudse raad ziet geen reden tot het onderzoek waar GoudaPositief om vraagt. De fractievoorzitter van die partij was vorig jaar zelf onderwerp van een BING-onderzoek. Hij wilde naast zijn politieke werk adviseur worden van een vastgoedbedrijf dat Gouda ten zuiden van het stationsgebied op de schop zou nemen. Volgens BING riep dat de schijn van belangenverstrengeling op.