Ook in Jordanië duizenden de straat op

Duizenden protesteren met een grote Jordanische vlag en eisen het aftreden van de regering. Foto AP / Nader Daoud

In Jordanië zijn zeker 5.500 demonstranten de straat op gegaan om het aftreden van premier Samir Rifai te eisen. Het zijn activisten van de grootste islamitische oppositieppartij, vakbonden en linkse organisaties die hun woede uiten over zijn impopulaire beleid.

De demonstranten betogen tegen stijgende prijzen, inflatie en werkloosheid in het land. “Rifai oprotten: de prijzen staan in vuur en vlam, net als de Jordaniërs!”, klinkt het uit 3.500 kelen in de straten van hoofdstad Amman. Volgens persbureau AP zijn in Irbid en Karak nog zeker 2.000 man op de been die gelijksoortige leuzen scanderen.

Het is de derde vrijdag op rij dat protesten plaatsvinden die lijken te zijn geïnspireerd door opstanden in Tunesië en Egypte. Het aftreden van de regering wordt geëist, koning Abdullah II heeft “enkele hervormingen” beloofd.

    • Jules Seegers