Onderzoek naar dood van Allende

De Chileense autoriteiten hebben voor het eerst een strafrechtelijk onderzoek gelast naar de dood van oud-president Salvador Allende in 1973. Het onderzoek moet duidelijk maken of Allende zelfmoord heeft gepleegd, zoals algemeen wordt verondersteld, of dat hij is vermoord door militairen.

Het onderzoek is aangevraagd door aanklager Beatriz Pedrals uit Santiago. Allendes dood is een van de resterende 726 sterfgevallen tijdens de dictatuur van dictator Augusto Pinochet die nooit eerder zijn onderzocht. Onderzoeksrechter Mario Carroza noemde de opdracht gisteren een „enorme verantwoordelijkheid”.

De socialistische Allende stierf op 65-jarige leeftijd tijdens de coup van Pinochet op 11 september 1973. Terwijl het presidentiële paleis La Moneda zwaar werd gebombardeerd, probeerden de lijfwachten van Allende een militaire aanval af te slaan. Volgens getuigen droeg Allende zijn getrouwen op te vluchten. Zelf zou hij naar zijn kantoor zijn gegaan om zelfmoord te plegen met een geweer: een geschenk van de Cubaanse leider Fidel Castro.

De Chileense overheid heeft nooit aanleiding gezien voor een onderzoek naar Allendes dood. Ook zijn familie accepteerde de lezing dat hij zelfmoord pleegde. Maar een aantal Chilenen, onder wie regisseur Miguel Littín, denkt dat hij is vermoord.

Een waarheidscommissie concludeerde in 1991 dat onder Pinochets dictatuur (1973-1990) in totaal 3.797 mensen zijn vermoord. Pinochet stierf in 1996 aan een hartaanval op 91-jarige leeftijd. Ondanks pogingen hem te vervolgen, is hij nooit veroordeeld. (AP)