Obama: Mubarak moet beloften aan volk waarmaken

President Obama tijdens zijn toespraak van vanavond, nadat hij Mubarak telefonisch sprak over de situatie in Egypte. Still van CNN.
President Obama tijdens zijn toespraak van vanavond, nadat hij Mubarak telefonisch sprak over de situatie in Egypte. Still van CNN.

Obama roept Mubarak op zijn vanavond gedane beloften aan het Egyptische volk waar te maken. De Amerikaanse president zei om half één in een persverklaring dat Mubarak “concrete stappen” moet zetten om de rechten van het Egyptische volk te verbeteren. Ook eiste hij van de president dat hij politieke, economische en sociale hervormingen doorvoert om de Egyptenaren “vrijheid, kansen en gerechtigheid” te geven.

De Amerikaanse president voerde vanavond laat een half uur durend gesprek met Mubarak, nadat die eerder vanavond aankondigde morgen een nieuwe regering te willen benoemen. Hij gaf geen aanwijzingen zelf te willen opstappen, wat tienduizenden Egyptenaren vandaag in massaprotesten wel eisten.

De fundamentalistisch-islamitische Moslimbroederschap, de grootste oppositiebeweging van Egypte, eiste na Mubarak’s toespraak het aftreden van de president en wil dat het leger ingrijpt “om het land te redden”.