NRC-verslaggever vanuit Kairo: ‘leger schiet met scherp’

Een demonstrant in Kaïro maakt het V-gebaar terwijl hij door een waterkanon wordt aangevallen. Foto AP.

Hij heeft vele tienduizenden mensen op straat gezien en omschrijft de situatie in Kairo als “een grote puinhoop”. Volgens onze verslaggever in Kairo, die om veiligheidsredenen anoniem moet blijven, hangt al de hele dag een oorlogsachtige sfeer in de straten van de Egyptische hoofdstad.

De redactie van nrc.nl had even voor zeven uur contact met onze verslaggever ter plaatse. Hij zegt over de telefoon dat de protesten ondanks de afgekondigde avondklok blijven aanhouden:

“De hele stad staat in brand. Internet en telefoon liggen er bijna overal uit en het leger is nu bij het neerslaan van de demonstraties betrokken en schiet met scherp. De soldaten proberen zo de protesten op te breken, maar iedere keer komen er nieuwe mensen de straat op.”

Of president Mubarak nog een verklaring gaat afleggen, wat eerder vanavond aangekondigd werd, weet onze verslaggever niet. Hij denkt dat zo’n verklaring “mosterd na de maaltijd” zou zijn. “Mubarak heeft vandaag hoog spel gespeeld. Of hij consolideert de protesten of hij stapt op. Een tussenweg lijkt er niet te zijn”, aldus onze verslaggever.

NRC.nl houdt al de hele dag een liveblog over de ontwikkelingen in Egypte bij. Bekijk dat voor foto’s, video’s en natuurlijk het laatste nieuws.