Nog enkele dagen om te wisselen

Het kan makkelijk een tientje per maand schelen en misschien wel 20 euro. Mensen die een andere zorgverzekering willen, hebben nog een paar dagen de tijd om te kiezen. Het is niet heel moeilijk.

1Het is toch erg ingewikkeld om al die zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken?

Nee. Want je hoeft niet zoveel te vergelijken. Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. En die zijn inhoudelijk gelijk aan elkaar. Dat staat in de wet. Dus je hoeft alleen de prijs van die basisverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Pas dan wordt het iets moeilijker. Want de websites (onder meer Independer.nl en Verzekeringssite.nl) die de premies van zorgverzekeringen vergelijken, zijn niet gebruiksvriendelijk. Soms zijn ze het onderling zelfs oneens over de hoogte van verzekeringspremies. Ruwweg is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering 250 euro per jaar (1.095 euro tegen 1.343 euro): zo’n twee tientjes per maand.

2Als de geleverde zorg hetzelfde is, waarom is de ene verzekering dan duurder dan de andere?

Sommige bedrijven verlenen meer service, anderen zijn duurder omdat ze niet zo efficiënt zijn en iets te veel personeel in dienst hebben. Een deel van de verzekeraars heeft een onlineversie van hun verzekering onder een andere naam. Die is rond 100 à 150 euro per jaar goedkoper.

3Zijn die aanvullende verzekeringen per se nodig?

De basisverzekering dekt bijna alles, onder meer huisarts, ziekenhuis, kraamzorg en tandarts voor kinderen tot en met 17 jaar. Aanvullende verzekeringen dekken overige tandartskosten, bril/contactlenzen en alternatieve geneeswijzen. Hoe beter de aanvullende verzekering, des te groter het deel van die kosten worden vergoed. Niet iedereen vindt een aanvullende verzekering nodig. Eén op de negen verzekerden heeft geen aanvullende verzekering.

4Kan ik nog overstappen? 2011 is toch al begonnen?

Iedereen die voor 1 januari 2011 heeft laten weten dat hij wil overstappen, kan kiezen tot aanstaande maandagavond 23.59 uur. Duizenden moeten nog een keuze maken.

Veel mensen denken dat ze niet kunnen overstappen als ze bij hun bedrijf een collectieve verzekering hebben. Tweederde van de verzekerden hebben via hun werkgever zo’n verzekering. Tegenwoordig kun je als particulier via een vergelijkingssite of United Consumers ook een collectieve korting krijgen. Die kan oplopen tot 12 procent van de verzekeringspremie, maar de hoogte is afhankelijk van welke zorgverzekeraar je hebt uitgekozen.