Nelson Mandela ontslagen uit ziekenhuis

Oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika is vanochtend ontslagen uit het ziekenhuis om thuis verder behandeld te worden.

Na een radiostilte van anderhalve dag en wilde speculaties over zijn gezondheid maakten Mandela’s artsen vanmiddag bekend dat hij afgelopen woensdag werd opgenomen met een acute luchtweginfectie. Eerder sprak de stichting die Mandela’s belangen behartigt van „routinecontroles”.

„Medisch gezien is er op dit moment geen reden voor paniek”, zei legerarts Vejaynand Ramlakan, die verantwoordelijk is voor de gezondheid van oud-presidenten, vandaag. De 92-jarige Mandela lijdt aan „ziektes die gebruikelijk zijn voor zijn leeftijd”, voegde hij daar aan toe. De behandeling is volgens hem goed aangeslagen en Mandela ademt op eigen kracht. Als gevangene op Robbeneiland is de voormalige anti-apartheidsstrijder al eens behandeld voor tuberculose, memoreerde legerarts Ramlakan.

Bronnen rond de familie van Mandela zeggen niettemin dat de algehele gezondheid van Mandela de laatste maanden snel achteruit is gegaan. Zijn kortetermijngeheugen laat hem in de steek, hij kan niet meer zelfstandig lopen en tijdens een verblijf in Kaapstad zou hij een hoest hebben ontwikkeld waarvoor hij nu onder behandeling is.

Door het gebrek aan officiële informatie nam het aantal onbevestigde berichten over de toestand van de oud-president het afgelopen etmaal snel toe. Journalisten bij het ziekenhuis zagen verschillende kopstukken uit het regerende ANC en trouwe vrienden van Mandela arriveren om hem op te zoeken. Winnie Madikizela-Mandela zou in tranen van het bezoek aan haar ex-man zijn teruggekeerd, wat onder de Zuid-Afrikanen tot nieuwe paniek leidde. Sinds de slotceremonie van het WK-voetbal in Zuid-Afrika, afgelopen juli, is Mandela niet meer in het openbaar verschenen.