Nachtvorst

Nadat er de afgelopen dagen behalve zon hier en daar al wolkenplukken te zien waren, gaan we daar de komende dagen vaker mee te maken krijgen. Dat hangt samen met een wijziging in het stromingspatroon.

Op dit moment ligt er nog een hogedrukgebied van het noorden van Engeland tot het oosten van Europa. Aan de zuidflank ervan waait bij ons een droge oosten- tot noordoostenwind. In het weekeinde gaat deze zone van hoge druk zich in tweeën splitsen, met een kern boven de Balkan en een andere boven de Britse eilanden.

Langs de flanken van die laatste kern stroomt vochtige Noordzeelucht ons land binnen. Het resultaat: meer bewolking, soms mist en iets minder koude lucht.

De komende 24 uur zit heel Nederland echter nog volop in de kou. Over de noordelijke helft van het land drijven vannacht wel wolkenvelden, maar die trekken morgen langzaam weg. Verder is het helder bij vannacht 3 tot 6 graden vorst en morgenmiddag maxima van iets boven nul.

Vanaf zondag wordt de zon overal door bewolking afgewisseld. Het minst vaak gebeurt dat nog in het zuidoosten. Daar blijft de temperatuur het laagste met middagwaarden van 1 tot 3 graden. Elders wordt het 2 tot 5 graden. Tijdens de nachten blijft het vriezen.