Muziek

IFFR

Met honderd jaar filmmuziek, een filmklassieker (The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks ) van Lev Koleshov en het Metropole Orkest wordt zaterdagavond 29 januari het veertigjarig jubileum van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) in De Doelen gevierd met een hommage aan de film en filmtechnieken van Hollywood.

29 jan 20u. Inl www.iffr.nl

Barok experimenten

De barok was een tijd waarin componisten volgens geijkte patronen en bestaande conventies muziek schreven, maar er werd ook volop geëxperimenteerd. Combattimento consort o.l.v. Jan Willem de Vriend speelt op 3 avonden muziek van bekende en onbekende barokcomponisten als Georg Philipp Telemann, Tarquinio Merula, Johann Friedrich Fasch, Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach en Henry Purcell.

29 jan 20u15 Den Haag, Nieuwe Kerk, 30 jan 14u15 uur Amsterdam, Concertgebouw en 5 febr 20u Muiden, Grote Kerk. Inl www.combattimentoconsort.com

Schneemann & Co.

Rembrandtspecialist Ernst van de Wetering zal in korte verhalen met geprojecteerde beelden kamermuziek met oude en nieuwe instrumenten van Schneemann & Co. begeleiden op 29 januari. Op het programma de ‘Winnsboro Cotton Mill Blues’ van Rzewsky, de fragiele Aeolian Harp van Cowell en de Airs van Lambert met Fred Jacobs op zijn theorbe.

29 jan 20u15, Concertgebouw Amsterdam. Inl www.concertgebouw.nl

Robin de Raaff

Het vioolconcert van Robin de Raaff werd in 2009 verkozen tot beste compositie van het jaar. Op zaterdag 29 januari brengt de NTR ZaterdagMatinee een nieuwe wereldpremière van De Raaff; het in opdracht geschreven ‘Concert voor saxofoonkwartet en orkest’. Ook op het programma ‘Variazioni per orchestra’ van Luigi Dallapiccola, ‘Gesang der Jünglinge’ van Karlheinz Stockhausen en Igor Stravinsky’s ‘Agon’.

29 jan 14u15, Concertgebouw Amsterdam. Inl www.concertgebouw.nl. Ook live op Radio 4.

Glasser

Project van de dochter van een van de leden van de Blue Man Group: Cameron Mesirow, uit Los Angeles. Met producer Ariel Rechtshaid nam zij haar debuutalbum Ring op: zweverig elektronische liedjes, opgelicht door ijle zang van Mesirow.

29 jan 20u, Paradiso Amsterdam. Inl www.paradiso.nl

Hudson Mohawke

De Schotse dj/producer Hudson Mohawke bracht vorig jaar zijn debuutalbum Butter uit bij het gerenommeerde Warp-label: een draaikolk van elektronische beats, funky vocalen en glijdende synthesizergeluiden.

29 jan 23u. Tivoli de Helling, Utrecht. Inl www.dehelling.nl

The Vaselines

Nirvana coverde drie nummers van de Schotse band The Vaselines en hun roem hangt mede op een uitspraak van Kurt Cobain die hen zijn favoriete songschrijvers noemden. De bekendste Nirvana cover is ‘Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam’ van de televisieshow en het album Unplugged in New York. Op Nirvana’s album Incesticide staan bovendien The Vaselines’ covers ‘Molly’s Lips’ en ‘Son of a Gun’.

2 febr 20u30. Melkweg, Amsterdam. Inl www.demelkweg.nl

Jazz Vocalisten

Voor de negende editie is in Zwolle op 28 en 29 januari de halve finale en 12 februari de finale in Schouwburg Odeon. Eerdere winnaars waren o.a. Carmen Gomes, Francien van Tuinen, Wouter Hamel, Esra Dalfidan en Maria João Mendes. Er is een ‘spin-off’ samen met het Conservatorium Zwolle in de binnenstad met concerten en jamsessies op 4 en 5 februari.

Inl www.odeondespiegel.nl en www.jazzvocalisten.nl