Mondriaans in musea

Waar moet je heen als je een schilderij van Mondriaan wilt zien? Bijna niemand heeft meer een schilderij van Mondriaan boven de bank hangen.

Zijn werk is in musea over de hele wereld terechtgekomen. In het Centre Pompidou in Parijs is tot 21 maart een grote expositie over Mondriaan te zien.

De meeste musea hebben hun Mondriaans niet van de schilder zelf gekocht. Toen hij nog leefde, vonden de directeuren zijn werk niet goed. Dat heeft hun veel geld gekost, want na zijn dood werden Mondriaans schilderijen steeds duurder. Het Haags Gemeentemuseum had geluk: in 1971 kreeg het van Sal Slijper tweehonderd vroege werken van de schilder. Slijper was een oude vriend van Mondriaan. Het museum hoefde voor al dat werk niets te betalen. Maar de directeur moest wel heel aardig tegen Slijper doen. Op een keer zaten ze samen buiten te eten. Het begon te regenen. Om de directeur te pesten, bleef Slijper zitten. Toen moest de directeur ook blijven zitten. Tot hij door- en doornat was. Directeur Wijsenbeek had het ervoor over. Want toen Slijper stierf, kreeg zijn museum in één klap een hele grote verzameling Mondriaans.

Andere musea met veel werk van Mondriaan zijn het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Het huis waar Mondriaan werd geboren in Amersfoort is nu ook een museum. Veel abstracte schilderijen van de kunstenaar hebben ze daar niet. Maar misschien hebben ze wel het mooiste schilderij van allemaal. In het Mondriaanhuis is het atelier van Mondriaan uit Parijs nagebouwd. Dat was net een schilderij. Op de muren hingen net zulke gekleurde vlakken als op zijn doeken. Mondriaan knipte ze uit karton en schoof ze net zo lang heen en weer tot de verhouding precies goed was. Ook de dingen deden mee. Voor het bezoek was dat lastig. Als je iets verkeerd neerlegde, al was het maar een luciferdoosje, stond Mondriaan meteen op om het weer goed te leggen. De meubels waren wit geverfde sinaasappelkistjes. Mondriaan geloofde dat in de toekomst iedereen net zo zou wonen als hij. Dan waren er geen schilderijen meer nodig. Dan woonde je erin.

Mondriaanhuis, Amersfoort, Kortegracht 11. Inl: mondriaanhuis.nl