Microsoft en Nokia groeien door gadgets

Microsoft en Nokia hebben allebei problemen om hun traditionele marktaandeel vast te houden. Winst zit hem vooral in de gadgets.

Er mag dan een ernstige economische crisis zijn geweest, westerse overheden voeren forse bezuinigingen door, maar consumenten ontwikkelen alweer een appetijt voor nieuwe gadgets, smartphones, app’s en navigatie-apparatuur. Dat blijkt uit de cijfers die het Amerikaanse Microsoft en het Finse Nokia gisteren bekend hebben gemaakt.

Microsoft introduceerde eind vorig jaar de Kinect, het apparaat waarmee de Xbox spelcomputer van Microsoft met gebaren te bedienen is. In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar verkocht het er acht miljoen exemplaren van. Het overtrof daarmee de verwachtingen van velen. Met de belangstelling voor de Kinect nam ook de verkoop van Xbox spelcomputers en spelletjes toe. De omzet van de divisie entertainment groeide met 55 procent tot 3,7 miljard dollar en maakt inmiddels bijna eenvijfde uit van de totale omzet.

Bij Nokia groeide de divisie voor navigatiesoftware en -apparatuur een sterk, hoewel dat een klein onderdeel is van het bedrijf.

Toch hebben beide bedrijven ook hun zorgen. Nokia haalt tweederde van zijn omzet uit de verkoop van mobiele telefoons, maar ziet de concurrentie op die markt snel groeien. Het Finse bedrijf wist vorig jaar 453 miljoen mobiele telefoons te verkopen, vijf procent meer dan het jaar ervoor. Met name in China en Latijns-Amerika steeg de verkoop. Maar de wereldmarkt groeide in zijn totaliteit sneller, met als gevolg dat het aandeel van Nokia daar zakte van 34 naar 31 procent. Verder kampt het bedrijf al een tijd met een schaarste aan onderdelen voor mobiele telefoons.

Nokia zoekt nog steeds een passend antwoord op de populariteit van de iPhone, en andere smartphones. Het heeft afgelopen september een nieuwe topman aangesteld, de Canadees Stephen Elop, afkomstig van Microsoft. Van hem worden nieuwe impulsen verwacht.

Microsoft op zijn beurt worstelt met zijn vlaggeschip Windows, het besturingssysteem dat op meer dan 90 procent van alle computers draait. Ook op die markt groeit de concurrentie, onder meer van Google, dat Chrome OS op de markt heeft gebracht. De omzet van de divisie Windows is de afgelopen drie maanden met 30 procent gedaald naar 5 miljard dollar.

Over het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de omzet van Microsoft met 5 procent naar 20 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat daalde met 4 procent naar 8,2 miljard dollar.

Bij Nokia groeide de omzet over 2010 met 4 procent naar 42,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 73 procent naar 2 miljard euro.

    • Marcel aan de Brugh