Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Meerderheid Kamer steunt ‘papieren’ missie Kunduz

GroenLinks fractievoorzitter Sap gisteravond na afloop van de fractievergadering en voor aanvang van het Kamerdebat over de missie naar Kunduz. Foto: NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het kabinetsvoorstel voor de trainingsmissie in Kunduz. D66, GroenLinks en de ChristenUnie stemden vannacht tijdens het slotdebat in met de nieuwe missie in Afghanistan. De PvdA, SP, PVV en PvdD zijn tegen de missie. Volgens hen is er geen sprake van een politiemissie, maar worden de Afghaanse agenten opgeleid tot paramilitairen.

Instemming van de drie partijen was nodig voor een meerderheid in de Kamer. Aan het begin van deze week was het nog onduidelijk of het kabinet Rutte de steun van de oppositiepartijen zou krijgen, maar toezeggingen van het kabinet heeft hen over de streep getrokken.

De steun is een overwinning voor het kabinet Rutte, zegt NRC-politiek redacteur Mark Kranenburg, maar of de missie zoals hij nu op papier is omschreven realistisch is betwijfelt hij:

“De hoofdlijnen van de missie blijven intact. De 545 mensen gaan nog steeds.  Bovendien is deze missie voortgekomen uit een vorig jaar aangenomen motie van GroenLinks en D66. Het huidige kabinet heeft een totaal andere signatuur dan het vorige kabinet. Maar Rutte heeft deze geprobeerd in te vullen en daarbij is een flinke strijd geweest met GroenLinks dat die missie echt civiel is. Daarbij heeft de premier flinke concessies moeten maken.”

“Op papier is het nu een trainingsmissie. Maar het is wel bizar. De partijen hebben alles nu de missie nauwkeurig uitgewerkt op papier, zodat iedereen ermee akkoord gaat. Maar het gaat om een missie in het meest chaotische land ter wereld”

GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP steunen missie
GroenLinks-leider Jolande Sap stemde in met de trainingsmissie, mits premier Rutte de gewenste garantie gaf dat de missie nooit een militair karakter zou krijgen. Sap eiste daarom aanpassingen op het oorspronkelijke plan. Volgens Sap was er voor haar fractie geen gemakkelijk nee te zeggen tegen deze missie en ook geen gemakkelijk ja. “Dat mag duidelijk zijn. Daarom heb ik gevraagd om garanties. En die hebben we gekregen. Als ze niet worden nageleefd, dan volgen er consequenties, met als uiterste dat we vertrekken.” Bij GroenLinks is alleen Kamerlid Ineke van Gent tegen de missie.

De ChristenUnie is ervan overtuigd geraakt dat de missie een bijdrage levert aan het “vertrouwen van de Afghaanse bevolking in de eigen politie en justitie”, zei fractievoorzitter André Rouvoet. Hierdoor kunnen volgens hem de Afghanen in de toekomst zelf zorg voor de veiligheid van de bevolking gaan dragen. D66 en SGP stemmen ook in met de missie.

Openheid Kunduz
Tijdens het slotdebat beloofde premier Rutte dat hij de komende jaren “open en eerlijk” zal zijn over de politiemissie in Afghanistan. De oppositiepartijen die de missie steunen hebben hier nadrukkelijk om gevraagd. Rutte looft D66, GroenLinks en de ChristenUnie voor hun steun. Het is goed dat zij deze kwestie op de ‘eigen merites’ hebben beoordeeld, zei de premier.