Mandela ontslagen uit ziekenhuis

Op een raam van een school in de buurt van het ziekenhuis waar Mandela opgenomen is hangt een papier met de tekst 'We Love you Madiba'. Madiba is Mandela's koosnaam. Foto: AFP / Alexander Jof

Nelson Mandela mag het ziekenhuis verlaten waar hij twee nachten heeft doorgebracht wegens een luchtweginfectie. Volgens zijn artsen is een behandeling aangeslagen en gaat het goed met de gezondheid van de 92-jarige icoon van anti-apartheidsbeweging ANC.

Volgens de plaatsvervangend president van Zuid-Afrika Kgalema Motlanthe is er geen reden tot paniek over de gezondheid van Mandela en heeft hij een “uitstekende behandeling” gekregen in het ziekenhuis. “Hij maakte grapjes en plaagde Graca”, zei Motlanthe, refererend aan Mandela’s vrouw, Graca Machel.

In Zuid-Afrika, maar ook in de rest van de wereld, leidde onbevestigde berichten over zijn achteruithollende gezondheid gisteren tot grote beroering.

De oud-president werd woensdagmiddag in een ziekenhuis in Johannesburg opgenomen en gisteren bezocht door een stoet kopstukken uit de Zuid-Afrikaanse politiek en de voormalige anti-apartheidsbeweging.