Lezingen & literatuur

Arabische poëzie

Van een verzameling liefdesgedichten tot een bloemlezing uit het werk van Ibn al-Mu’tazz. Schrijver Hafid Bouazza, die naam maakte met vertalingen van de Arabische bibliotheek, geeft op donderdag 3 februari 20u in De Nieuwe Kerk Amsterdam een toelichting op de Arabische poëzie en draagt voor uit zijn favoriete werken.

Inl www.nieuwekerk.nl

Vertelconcert

Troupe A’dour brengt de Griekse mythe over Demeter en Persephone tot leven in het vertelconcert ‘De Seizoenen’ op 2 februari 20u in de Hermitage Amsterdam.

Inl www.hermitage.nl/activiteiten

Bas Haring

Vier gasten vertellen in Villa Augustus Dordrecht over werk en passie. Dinsdag 1 febr 20u15 praat filosoof Bas Haring met het publiek over biodiversiteit, milieu en natuur.

Inl www.villa-augustus.nl

Ateliergesprekken

De expositie Speak, Memory toont werk van drie Haagse kunstenaars in Stroom Den Haag. Tijdens ateliergesprekken op 3, 10 en 17 februari wordt kennis gemaakt met de kunstenaars en is er ook een blik achter de schermen. NRC-filmjournalist en hoofdredacteur van de Filmkrant, Dana Linssen, gaat 3 februari 16u in gesprek met filmmaker Sara Rajaei (1976, Iran).

Inl www.stroom.nl

CultuurCafé

Gasten in het Cultuurcafé, Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden op 30 januari 16u: violiste Simone Lamsma, schilder/violist/schrijver Armando en countertenor Sytze Buwalda – hij gaat vertellen over zijn optreden met Gerrit Komrij. Voorafgaand om 14u is er een inleiding op de vazen, schalen en tegels van Armando op een expositie in het Princessehof.

Res f.constandse@princessehof.nl.

Antieke geneeskunde

Prof.dr Manfred Horstmanshoff houdt 29 januari om 15u de eerste lezing in een reeks van de Geert Grote Universiteit over wetenschapsgeschiedenis, getiteld Galenus en zijn patiënten, praktijk en theorie van een arts in de 2de eeuw in de Bibliotheca Launiana Deventer .

Inl www.geertgrote-univ.nl

Schrijvers Binnen

In de dorpskern van Noordwijk-Binnen is 30 januari het literair festival ‘Schrijvers Binnen’. In tien woonhuizen in de Voorstraat gaan bezoekers in drie rondes (v.a.13u30) in gesprek met schrijvers, zoals Frank Westerman, Kristien Hemmerechts, Manon Uphoff en Tomas Lieske. www.schrijversbinnen.nl.

Monumentennacht

Zaterdagavond 29 januari is het Monumentennacht in Haarlem met o.a. vanaf 19u30 vrolijke duetten van Mozart in het Historisch Museum, muziek van andere planeten in de Bavo en crazy disco in het Dolhuys.

Inl www.haarlemmarketing.nl

De Macht van het Woord

Frascati in Amsterdam presenteert op 2 en 3 februari ‘De Macht van het Woord’. Twee avonden theater en debat over woorden, taal en retoriek met ook de monoloog ‘DegrotemonD van het Vlaamse gezelschap SKaGeN.

Inl www.theaterfrascati.nl

Mediadebat

Regeert de leugen ook de Achterkamertjes? Hans Laroes en Joris Luyendijk debatteren 31 januari 20u in De Balie Amsterdam over de praktijk van de nieuwsgaring op het Binnenhof n.a.v. Luyendijks boek Je hebt het niet van mij, maar....

Inl www.debalie.nl

Hella Jongerius

Zaterdag 29 januari om 13u is er in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam een middag over vormgever Hella Jongerius. Sprekers zijn Hella Jongerius zelf, gastconservator Louise Schouwenburg en Annemartine van Kesteren.

Inl www.boijmans.nl