Avondklok in chaotisch Egypte, VS ‘diep bezorgd’

De Egyptische politie zet waterkanonnen en traangas in tegen de demonstranten in Kairo. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Bij massale protesten in Egypte zijn vandaag minstens twee doden gevallen. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. In een reeks van steden zijn tienduizenden Egyptenaren de straat opgegaan om het aftreden van Mubarak te eisen. De verwachting was dat de president in het begin van de avond voor het eerst op de onrust zou reageren, maar om half zeven was het onduidelijk of hij überhaupt een verklaring zou afleggen.

Rond half zes meldde Al-Jazeera dat het hoofdkwartier van de Nationaal-Democratische Partij van Mubarak in Kaïro in brand is gezet door boze betogers. Elders in het centrum van Kaïro waren om diezelfde tijd schoten te horen. Ook hebben betogers het ministerie van Buitenlandse Zaken proberen te bestormen. Al-Jazeera spreekt van een “totale chaos” in de Egyptische hoofdstad.

De VS zeiden even na zes uur “diep bezorgd” te zijn over de situatie in Egypte. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verklaarde op een persconferentie:

“De Verenigde Staten zijn diep bezorgd over het gebruik van geweld tegen de demonstranten. Wij roepen de Egyptische regering op de veiligheidstroepen in toom te houden. De VS ondersteunen de universele rechten van het Egyptische volk en roepen de autoriteiten op vreedzame protesten toe te staan. Hervormingen zijn absoluut cruciaal.”

NRC.nl doet live verslag
NRC.nl houdt een liveblog bij over de protesten in Egypte met foto’s, video’s en natuurlijk het laatste nieuws.

In onder meer Kaïro, Alexandrië en Suez kwamen de massa’s betogers eerder vandaag veelvuldig in aanvaring met de oproerpolitie (fotoserie). De demonstranten gooiden met stenen en riepen leuzen als “Weg, weg met Hosni Mubarak”. De politie reageerde met rubberkogels, traangas en waterkanonnen. Ook werden verschillende charges met de wapenstok uitgevoerd.

Leger assisteert bij handhaven avondklok
Het leger assisteert de politie in de genoemde steden inmiddels. De Egyptische regering heeft de instelling van een avondklok aangekondigd. De avondklok is om vijf uur Nederlandse tijd ingegaan en is tot morgenochtend zes uur van kracht.

Het is volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad en gespecialiseerd in het Midden-Oosten, lastig te zeggen hoe groot de protesten precies zijn:

“Uit de beelden is moeilijk op te maken hoe groot dit precies is en niemand weet hoe lang het nog doorgaat. Met de avondklok proberen de autoriteiten iedereen van de straat te krijgen. De hoop van het bewind is dat iedereen morgen weer naar z’n werk gaat en dat het rustig wordt.”

Naast betogers zijn ook journalisten al het hele dag doelwit van de Egyptische politie. Rond half vijf kwam het bericht dat de politie een inval heeft gedaan bij het kantoor van Al-Jazeera, dat al de hele dag rechtstreeks verslag doet van de ongeregeldheden.