Leers wil Sahar toch uitzetten

Minister Gerd Leers (Asiel, CDA) gaat in hoger beroep tegen het rechterlijke besluit dat de 14-jarige Sahar en haar familie niet naar Afghanistan mogen worden uitgezet. Dat heeft de minister gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Volgens Leers gaat de rechter onvoldoende in op de eigen verantwoordelijkheid van de familie voor het feit dat ze al tien jaar in Nederland wonen. De rechter voerde het langdurige verblijf in Nederland aan als een belangrijke reden om Sahar hier te laten blijven. Sahar zou verwesterd zijn en haar „persoonlijkheid moeten verloochenen” als zij zich aan de Afghaanse cultuur moet aanpassen. Ze is bang grote problemen te krijgen in Afghanistan. De overheid vond dat zij dat zou kunnen voorkomen door zich aan te passen aan de plaatselijke cultuur. De redenen voor de rechter om Sahar niet uit te zetten, zijn volgens de minister zo algemeen geformuleerd dat ze grote gevolgen kunnen hebben voor zijn beleid. (NRC)