Kort nieuws Economie

Lager tempo verduurzaming banken

Utrecht, 28 jan. Nederlandse banken hebben de afgelopen twee jaar op bijna honderd punten hun maatschappelijk beleid aangescherpt, maar de afgelopen maanden neemt het tempo van verduurzaming af. Dat blijkt uit de Eerlijke Bankwijzer, een onderzoeksinitiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie en de Dierenbescherming. De initiatiefnemers willen klanten laten zien hoe hun bank zaken doet in relatie tot milieu, wapenhandel, mensenrechten, kinderarbeid, corruptie en dierenwelzijn. De Eerlijke Bankwijzer moet inzicht geven in investeringen in windmolens of wapens, kinderarbeid of koolzaad, mensenrechten of mensenhandel. (NRC)

Groei geldhoeveelheid eurozone daalt

Frankfurt, 28 jan. De aangepaste geldhoeveelheid in de eurozone is in december gestegen met 1,7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, bleek vandaag uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee kwam de groei van de geldhoeveelheid lager uit dan in november, toen de ECB een groei van 1,9 porcent optekende. Analisten gingen juist uit van acceleratie van de geldgroei in december en rekenden op een groei met 2,0 procent. (Dow Jones)

Kabelaar Ziggo halveert verlies

Amsterdam, 28 jan. Ziggo, het grootste kabelbedrijf van Nederland, heeft het verlies in 2010 weten te beperken tot 51,2 miljoen euro. Een jaar eerder was het verlies nog ruim 100 miljoen euro. Het nettoresultaat verbeterde dankzij een hogere omzet, kostenbesparingen en lagere integratiekosten. Ziggo ontstond na de fusie in 2008 van Multikavel, Casema en @home en is eigendom van de investeerders Warburg Pincus en Cinven. (Novum)

Langzaam herstel in vervoerssector

Amsterdam, 28 jan. De Nederlandse sector voor transport- en logistiek herstelt zich langzaam van de diepe economische crisis. Uit cijfers van ING blijkt dat de vrachttarieven nauwelijks omhoog gaan maar de vraag naar vervoer in 2010 langzaam herstelt. Naar verwachting zal het wegvervoer als enige deelmarkt groeien in 2011. (Novum)

Amazon profiteert van feestdagen

AMSTERDAM, 28 jan. Internetwinkel Amazon heeft in het vierde kwartaal van 2010 de nettowinst met 8 procent zien stijgen. Het bedrijf profiteerde vooral van sterke verkoopcijfers rond de feestdagen, waarbij de omzet steeg met 36 procent. De nettowinst steeg in het vierde kwartaal van 2010 tot 416 miljoen dollar, ofwel 0,91 per aandeel. In het vierde kwartaal van 2009 lag de winst op 384 miljoen. De omzet steeg 36% tot 12,95 miljard dollar. (Dow Jones)