Kort nieuws Buitenland

8.000 gratis huizen in rampgebied Rio

Rio de Janeiro, 28 jan. Brazilië gaat achtduizend gratis woningen bouwen voor de slachtoffers van het natuurgeweld in de deelstaat Rio de Janeiro. Dat heeft president Dilma Rousseff gisteren bekendgemaakt. Bij landverschuivingen en modderstromen na hevige regenval zijn er deze maand zeker 837 doden gevallen. Nog 540 mensen worden vermist. Voor zover bekend gaat het om de grootste natuurramp in Brazilië ooit. De regering heeft 44 miljoen euro uitgetrokken voor wederopbouw en 4,8 miljard euro voor drainage en de stabilisatie van bewoonde heuvels. De meeste slachtoffers woonden in arme wijken op steile hellingen. De huizen werden mee gesleurd door de modder. (AP)

Iran voert aantal executies op

Teheran, 28 jan. De Iraanse autoriteiten hebben gisteren tien mensen terechtgesteld die ter dood waren veroordeeld wegens drugshandel. In minder dan een maand zijn volgens tellingen van persbureaus en mensenrechtenactivisten nu tussen 70 en 100 mensen opgehangen, tegen 179 in heel 2010. Onder hen waren ook twee leden van een gewapende oppositiegroep die waren veroordeeld wegens hun rol in de demonstraties tegen het regime in 2009. De EU heeft gisteren een beroep gedaan op de Iraanse autoriteiten de executies „onmiddellijk te staken” en een moratorium in te stellen op de doodstraf. (AFP, AP)

Rwandees ontkent oorlogsmisdaden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 jan. De van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid beschuldigde Rwandees Callixte Mbarushimana heeft vandaag tegenover het Internationale Strafhof in Den Haag schuld ontkend. Mbarushimana (47) gaf volgens hoofdaanklager Ocampo van het Strafhof in 2009 vanuit Frankrijk, waar hij leefde, opdracht aan Hutu-rebellen in Oost-Congo om burgers te vermoorden en te verkrachten. Mbarushimana verscheen vandaag voor het eerst voor het hof sinds zijn uitlevering dinsdag door Frankrijk, waar hij in oktober werd gearresteerd op verzoek van Ocampo. De rechters moeten nu bepalen of er voldoende grond is voor verdere vervolging.

Meer dan 50 doden bij aanslagen Irak

Bagdad, 28 jan. Een serie aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft gisteren zeker 53 mensen het leven gekost. De bloedigste daarvan was gericht tegen een rouwbijeenkomst in de shi’itische wijk Shula en eiste 48 levens. Shi’itische jongeren in Shula belaagden de politie met stokken en stenen uit woede over het falen van de veiligheidsmaatregelen. Een nieuwe golf van geweld, dat wordt toegeschreven aan sunnitische extremisten, heeft de afgelopen tien dagen voornamelijk de shi’itische meerderheid en de politie getroffen. (AP, AFP)

Explosiegevaar op Duits schip op Rijn

Door onze correspondent

Berlijn, 28 jan. Op de Duitse binnenvaarttanker Waldhof, die op de Rijn bij Sankt Goarshausen aan de voet van de Loreleyrots gestrand en gekapseisd is, bestaat explosiegevaar. Het schip is geladen met 2.400 ton zwavelzuur. Uit ladingproeven is gebleken dat zich in een van de tankruimen ook water en waterstof bevindt, dat samen met de lading een explosief mengsel kan vormen, zo hebben de Duitse scheepvaartautoriteiten bevestigd. De Waldhof wordt geborgen door de Nederlandse firma Mammoet. Het Rijnvaartverkeer is stroomafwaarts gestremd; stroomopwaarts worden schepen mondjesmaat doorgelaten.