Kort nieuws Binnenland

Terreurverdachten worden aan België overgeleverd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 jan. De drie Nederlandse mannen die door de Belgische justitie worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, mogen worden overgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. De mannen, Redouan A. (25), Soufian B. (26) en Samir S. (28) werden op 23 november in Amsterdam aangehouden op verzoek van België. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan voorbereiding van een terroristische aanslag in België en het rekruteren voor de jihad. Volgens de advocaten van de drie zijn hun cliënten onschuldig. Ze wilden niet overgeleverd worden aan België. Bij de behandeling van het verzoek daartoe door de rechtbank in Amsterdam, bleek dat justitie in België de mannen niet meer verdenkt van het voorbereiden van een aanslag, maar wel van deelname aan een terroristische organisatie. Als de mannen in België tot celstraf worden veroordeeld, mogen ze die uitzitten in Nederland.

Verdachten nog vast in zedenzaak

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 28 jan. Edwin R., de derde verdachte die is aangehouden in de Amsterdamse zedenzaak, blijft nog dertig dagen vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De 39-jarige R. was een medewerker van kinderdagverblijf het Hofnarretje in Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht ontuchtige handelingen met zichzelf te hebben verricht voor een webcam tijdens een chat met een minderjarige. Ook hoofdverdachte Robert M. en diens echtgenoot Richard van O. zitten nog vast. Robert M. heeft inmiddels bekend meer dan tachtig kinderen seksueel te hebben misbruikt.

Friesland wil terpen kopen

Door onze correspondent

Leeuwarden, 28 jan. De provincie Friesland wil terpen aankopen van akkerbouwers om zo waardevolle archeologische resten in de bodem beter te beschermen. Tussen de vijftig en honderd onbebouwde terpen in Friesland worden bedreigd door ploegen en verdroging. Ook als boeren hun akkerbouwgronden omzetten in grasland, kunnen terpen behouden blijven. Behalve aankoop van gronden wordt ook gedacht aan grondruil. Rijk en provincie steken samen 1,6 miljoen in deze nieuwe aanpak.

Politie R’dam lost schoten bij relletje

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 jan. De politie in Rotterdam heeft afgelopen nacht waarschuwingsschoten gelost na een vechtpartij in een danceclub aan de Nieuwe Maas. Daar raakten vier Engelsen in gevecht met twee mannen uit Rotterdam. Een van de Rotterdammers trok daarbij een vuurwapen, dat een portier wist af te pakken. Toen het tweetal vluchtte, losten agenten enkele waarschuwingsschoten. Daarop konden de beide Rotterdammers (21 en 22 jaar) worden aangehouden.

Oplichtersbende op internet opgerold

Den Haag, 28 jan. De politie in Den Haag heeft de afgelopen maanden zestig verdachten aangehouden die worden verdacht van oplichting. Ze zouden deel uitmaken van een netwerk dat zich bezighield met het plunderen van bankrekeningen via internet. Vier mensen deden vorig jaar aangifte omdat hun bankrekening was leeggehaald. De oplichters maakten de slachtoffers in totaal ongeveer 170 duizend euro afhandig door hun bankgegevens te ontfutselen via e-mails die daarom vroegen alsof het een veiligheidsonderzoek betrof. Het geld werd op rekeningen gestort van jonge vrouwen die hun bankpas hadden verloren, uitgeleend of voor geld ter beschikking hadden gesteld. (Novum)

Eerste inentingen tegen Q-koorts

Den Bosch, 28 jan. In Den Bosch zijn vandaag de eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts. Het gaat om 35 patiënten met hart- en vaatziekten, zo meldt de GGD van Brabant. Naar verwachting krijgen tot eind februari tussen de vijfhonderd en duizend mensen het vaccin toegediend. Gezonde mensen worden niet ingeënt. Op advies van de Gezondheidsraad besloot de minister van Volksgezondheid eerder het vaccin aan te bieden aan mensen met specifieke hart- en vaatziekten die nog niet eerder met de Q-koortsbacterie in aanraking zijn gekomen. De vaccinatie is bedoeld om het risico op een ernstig verlopende of een chronische infectie te beperken. Q-koorts is vooral afkomstig van besmette melkgeiten en -schapen. (Novum)