Joop en Dennis van Tellingen, entertainers

Ik zag Joop van Tellingen in actie bij de persdag van Sterren dansen op het ijs. Bekende Nederlanders in glitterpakjes schaatsten een rondje op een kunstijsbaan in een fabriekshal bij Utrecht. Daarna was er een ‘meet & greet’ op het ijs. Voor alle duidelijkheid: Joop schaatste niet mee, hij was er in zijn functie als glamourfotograaf.

Samen met zijn zoon Dennis runt Joop een fotografiebedrijf, ze werken vooral voor de Party. Beroepshalve tref ik ze nogal eens, je zou kunnen zeggen dat we collega’s zijn, maar we spreken elkaar nooit.

Ze verdelen de klussen.

Bij bijeenkomsten tref je of Joop of Dennis, je ziet ze nooit samen. Dennis is altijd in zijn bodywarmer, hij heeft vet haar en gebruikt een sterke aftershave. Joop ruikt naar eten, als ik een gerecht moet noemen: nasi.

Sinds enige tijd zijn ze ook te huur als entertainer voor feesten en partijen, tenminste zo adverteert artiestenplanner.nl.

‘Joop schiet niet alleen plaatjes, maar maakt ook praatjes’ staat er. En ook: ‘Een entertainer die niet zelden de lachers op zijn hand krijgt.’

Over Dennis is de site wat beknopter: ‘Zoon van Joop.’

In de fabriekshal in Utrecht kwam de entertainer in Joop even boven. Nadat hij Inge de Bruijn in haar schaatsjurkje had vastgelegd, ging hij achter haar staan en maakte schokkende bewegingen met het onderlijf. Dat ging moeizaam, het was glad, maar de collega’s verderop snapten wat hij bedoelde.

Met Dennis is het ook lachen.

Ik herinner me de presentatie van de ‘Gillette Fusion’, een scheerapparaat met vijf mesjes dat kan trillen. Boegbeeld van de campagne was Yolanthe Cabau van Kasbergen, die toen nog met de altijd gladgeschoren Jan Smit was.

Ik interviewde Yolanthe, die meteen begon aan haar promotieriedel. „Het kan altijd gladder”, zei ze over het scheergedrag van de man. Ondertussen speelde ze met een Gillette Fusion.

Hij stond op de trilstand.

Dennis onderbrak het gesprek door van een afstandje naar Yolanthe te schreeuwen.

„Yolan, Yolan! Trilt-ie lekker?”

Yolanthe: „Ja, hahaha.”

Later zag ik hem in de Bijenkorf met collega-fotograaf Edwin Smulders van Privé vechten om tegoedbonnen van de Bijenkorf, die Patricia Paay met een confettikanon de lucht inschoot. Beiden veroverden ze meerdere coupons.

Tien minuten later hadden ze Patricia Paay gefotografeerd voor een groene winkelkar. Opdracht voltooid, op naar de volgende klus.

Dennis wisselde de veroverde waardebonnen in bij een balie. Voldaan verliet hij het warenhuis, een enorm chocolade-ei onder de arm. Het was een beeld waar je als fotograaf wat mee kon, als entertainer trouwens ook.

marcel van roosmalen