Internetverkeer ‘Noord-Koreaans’ Egypte ligt plat

In Egypte ligt het internetverkeer sinds middernacht plat, meldt AP. Vermoedelijk heeft de Egyptische overheid met nieuwe heftige demonstraties tegen de regering van president Mubarak in het vooruitzicht, internetproviders collectief gesommeerd om de stekker eruit te trekken. AP baseert zich onder andere op informatie van het internetbedrijf Renesys.

Egypte kent een sterke internetcensuur en de toegang tot sites wordt vaak geblokkeerd, maar nog nooit heeft het land het hele internetverkeer platgelegd. Hiermee heeft Egypte iets gedaan wat veel technologie-experts ondenkbaar achtten.

Deze zet van de regering van Mubarak heeft alles te maken met de demonstraties die vandaag gepland zijn, zegt Midden-Oosten deskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants. Zij spreekt van “Noord-Koreaanse” toestanden, nu het land de internetcensuur tot nieuwe hoogten heeft gebracht. Het land wil voorkomen dat actievoerders afspraken kunnen maken over nieuwe demonstraties.

Op het blog van Renesys was vannacht de internetactiviteit van het land  te volgen:

“At 22:34 UTC (00:34am local time), Renesys observed the virtually simultaneous withdrawal of all routes to Egyptian networks in the Internet’s global routing table. Approximately 3,500 individual BGP routes were withdrawn, leaving no valid paths by which the rest of the world could continue to exchange Internet traffic with Egypt’s service providers. Virtually all of Egypt’s Internet addresses are now unreachable, worldwide.”

Volgens Renesys lijkt alleen provider Noor Group niet geblokkeerd te zijn. Deze provider is verantwoordelijk voor de internetverbinding van de Egyptische aandelenbeurs.

Update (3:06 UTC) One of the very few exceptions to this block has been Noor Group (AS20928), which still has 83 out of 83 live routes to its Egyptian customers, with inbound transit from Telecom Italia as usual. Why was Noor Group apparently unaffected by the countrywide takedown order? Unknown at this point, but we observe that the Egyptian Stock Exchange (www.egyptse.com) is still alive at a Noor address.

Its DNS A records indicate that it’s normally reachable at 4 different IP addresses, only one of which belongs to Noor. Internet transit path diversity is a sign of good planning by the Stock Exchange IT staff, and it appears to have paid off in this case. Did the Egyptian government leave Noor standing so that the markets could open next week?

Voor vandaag zijn er weer massale protesten tegen het autoritaire regime van president Mubarak aangekondigd. Naar verwachting gaan tienduizenden mensen na het vrijdaggebed de straat op om het aftreden van de president te eisen.  Gisteren schaarde de grootste oppositiebeweging van Egypte, de Moslimbroederschap, zich achter de protesten tegen de regering. De verboden fundamentalistisch-islamitische partij riep haar aanhangers op zich na het vrijdaggebed aan te sluiten bij de voor vandaag aangekondigde massabetoging.

De Egyptische regeringspartij van Mubarak wil de dialoog aangaan met de bevolking over de recentelijke onrust in het land. Maar, liet een woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP) gisteren weten, zij is niet van plan concessies te doen aan de demonstranten.

Bij de demonstraties in Egypte vielen dinsdag al zeker drie doden en tweehonderdvijftig gewonden. Op dezelfde dag werd er een verbod op demonstraties en samenscholingen afgekondigd.

Nrc.nl houdt een liveblog bij.